Nova pravila: Tviter uklanja obmanjujući materijal -

Nova pravila: Tviter uklanja obmanjujući materijal

pancevo, beograd, novi sad

Tviter će početi da označava i u pojedinim slučajevima da uklanja montirane ili izmenjene fotografije, audio i video-zapise, koji za cilj imaju da obmanjuju ljude, piše Gardijan.

Kompanija je saopštila u utorak da nova pravila zabranjuju deljenje lažiranog materijala koji će najverovatnije izazvati neku štetu. Za materijal koji je lažiran, ali ne mora da bude štetan će biti izdato upozorenje.

Prema novim smernicama, nakon što 5. marta stupe na snagu nova pravila, usporen snimak predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi, na kojem ona nerazgovetno izgovara reči, bi mogao da bude označen ako neko o njemu objavi tvit.

Ako se dokaže da se njime uzrokuje i šteta, Tviter bi mogao da ga ukloni.

Međutim, odlučiti šta može da uzrokuje štetu bi mogao da bude težak zadatak, tako da će deo materijala upasti u „sivu zonu“.

„Ovo će biti izazov i pravićemo greške, zahvaljujemo se na strpljenju. Međutim, posvećeni smo tome da to radimo kako treba“, saopštio je Tviter u postu.

Tviter je naglasio da ozbiljnom štetom smatra pretnju po bezbednost pojedinca ili grupe, kao i opasnost od masovnog nasilja ili široko rasprostranjenih građanskih nereda.

Ali, kako se navodi, šteta bi mogla i da podrazumeva ugrožavanje privatnosti ili slobode izražavanja. To može da uključuje, dodaje kompanija, uhođenje, zastrašivanje, ograničavanje biračkog tela i „materijal čiji je cilj da nekoga ućutka“.

Gugl, Fejsbuk, Tviter i druge tehnološke platforme su pod pritiskom da spreče mešanje u izbore u SAD 2020, pošto su njima pre četiri godine manipulisali akteri povezani s Rusijom.

Guglov Jutjub je u ponedeljak pojasnio svoju politiku prema političkoj manipulaciji, ponovivši da zabranjuje „montirane“ video-klipove koji imaju veze sa izborima. Fejsbuk takođe intenzivira bezbednosne napore kada je reč o izborima.

Kritičari, međutim, tvrde da bi sprovođenje novih pravila moglo da bude sporo i neujednačeno.

To će naročito važiti za dezinformacije, koje se brzo mogu širiti društvenim mrežama uprkos preventivnim merama.

(Danas)Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.