Posle 35 godina Tošiba prekida proizvodnju laptopa -
Toshiba, proizvodnja

Posle 35 godina Tošiba prekida proizvodnju laptopamontekristo 0507


Japanski proizvođač Tošiba je nakon odluke o prestanku proizvodnje ostatak deonica svog odseka za računare prodao kompaniji Šarp.

Kompanija je tiho zatvorila svoj odsek za prizvodnju prenosnih računara, stavivši tačku na ovo poglavlje svog poslovanja nakon 35 godina.

Ova kompanija je pre dve godine Šarpu prodala 80.1 odsto udela u proizvodnji PC računara za 36 miliona dolara, nakon čega je Šarp to preimeovao u "Dynabook".

Preuzimanje je zaključeno, nakon što je i preostalih 19.9 odsto deonica promenilo vlasnika.

"Rezultat ovog transfera je potpuno vlasništvo ' Dynabook-a' koji je od sad u celosti pod vlasništvom Šarpa", saopšteno je iz kompanije Tošiba, a prenosi tportal.hr.

Prvi Tošibini laptopovi 1985. godine su imali, za to vreme, moćne T1100 baterije koje se mogu menjati, mesto za flopi disk i 256 KB memorije. Cena uređaja je sredinom osamdesetih iznosila oko 2.000 američkih dolara.

Tošiba je tokom 1990-ih i ranih 2000-ih bila na samom vrhuncu, ali dolaskom sve većeg broja novih igrača, njihova ograničena ponuda uzrokovala je pad popularnosti.

U trenutku prodaje Šarpu, Tošiba je prodavala 1,4 miliona laptopova godišnje, a 2011. godine je prodala 17,1 milion uređaja, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.