Prednosti i mane onlajn trgovine -
prednosti i mane onlajn trgovine, onlajn trgovina

Prednosti i mane onlajn trgovine
montekristo 0507


E-trgovina brzo raste i sve procene govore da će onlajn trgovina u budućnosti prevazići klasične metode trgovine. Ako detalјnije pogledate statistiku i ponašanje kupaca, odmah postaje jasno da će internet prodavnice uzimati sve više udela u ukupnoj svetskoj trgovini.

U vreme pandemije korona virusa, za trenutak je sve zastalo, na veliku štetu čitave svetske privrede. Jedna od malobrojnih grana koja je procvetala u neizvesnim mesecima iza nas je upravo e-trgovina. Kompanije poput Amazona u prvoj polovini 2020. godine beležile su neverovatne uspehe, a po svemu sudeći u ovoj grani ima još itekako puno prostora za napredovanje.

Prednosti onlajn trgovine

Prednosti onlajn trgovine su mnogostruke i nadilaze eventualne nedostatke. Onlajn tržište nudi daleko veći izbor i raznolikost proizvoda, bolje cene, i, naravno, praktičnu i diskretnu kupovinu.

Praktična kupovina

Praktičnost je najveća pogodnost web kupovine. Gde još možete udobno kupovati u ponoć, čak i dok ste u pidžami? Ne postoje redovi u kojima morate čekati, nema nervoznih prodavaca i prodavačica, a kupovinu možete obaviti za nekoliko minuta. Online prodavnice daju nam mogućnost kupovine 24 časa dnevno. Osim toga, nema bolјeg mesta za kupovinu informativnih proizvoda, poput e-knjiga ili različitih softvera, koji su vam dostupni odmah, nakon što uplata prođe.

Bolјe cene

Jeftine ponude i povolјnije cene odlikuju gotovo svaku e-trgovinu, jer vam proizvodi dolaze direktno od proizvođača ili prodavca bez uklјučivanja posrednika. Pored toga, na internetu je lakše uporediti cene i naći najpovoljniju ponudu. Mnoge internet prodavnice nude i posebne popuste. Cene su bolјe i zbog uštede na porezu, jer je obaveza onlajn prodavnica da izvrše plaćanje poreza na promet samo ukoliko imaju fizičku lokaciju u vašoj državi. Uzmite u obzir uštedu troškova goriva i parkinga i računica je jednostavna: uštedeli ste mnogo novca!

Veći izbor proizvoda

Ponuda proizvoda na internetu su neverovatan. Možete pronaći bilo koju robnu marku, svaki proizvod ili uslugu. Možete kupiti robu najtraženijih brendova i pratiti najnovije međunarodne trendove bez trošenja novca na avionske karte. Na raspolaganju vam je daleko veći izbor nego što ćete ih naći lokalno. Uz to, zalihe su daleko veće, tako da ćete uvek moći da pronađete svoju veličinu ili željenu boju.

Lakše možete slati poklone

Slanje poklona rođacima i prijatelјima uz pomoć interneta je lako, bez obzira gde se oni nalazili. Pakovanje i otpremanje se obavlja u vaše ime i uglavnom bez dodatne nadoknade. Dalјina nije nikakva prepreka u prilikama kao što su rođendani, venčanja, godišnjice, i slični povodi. Postoje i internet prodavnice posebno specijalizovane za poklone, koje mogu čak uraditi i personalizovane poruke na predmetima kao što su šolje, majice, kačketi i sl. sa ispisanom čestitkom za rođendan, za dan zaljubljenih itd.

Veća kontrola

Mnogo puta kada se odlučimo za konvencionalnu kupovinu, skloni smo potrošiti mnogo više od planiranog i na kraju kupujemo stvari koje nam baš i nisu po volji (ali u prodavnici ne možemo pronaći ništa bolјe), kao i stvarni koje nam često nisu baš toliko ni potrebne. Na internetu ne morate dopustiti da zaliha prodavnice diktira šta kupujete, a možete dobiti upravo ono što želite i što vam je potrebno.

Lako upoređivanje cena

Upoređivanje i istraživanje proizvoda i njihovih cena je mnogo lakše onlajn. Ako kupujete uređaje, na primer, možete pronaći preglede potrošača i poređenja proizvoda za sve opcije na tržištu, sa vezama za najbolјe cene. Možemo iz prve ruke istražiti iskustva, ocene i kritike za većinu proizvoda i prodavaca.

Nema gužve

Ako mrzite gužve dok kupujete, onlajn kupovina će vas poštedeti stresa. Pogotovo za vreme praznika ili vikendom, gužve mogu biti velika glavobolјa. Takođe, zbog gužve u gomili kupaca ponekad se osećamo kao da nas neko non stop požuruje. Takođe, ne morate se boriti za parking mesto. Svi ovi problemi mogu se izbeći ako kupujete posredstvom interneta.

Nema pritiska

Često kupujemo stvari koje nam zapravo nisu potrebne, a sve zato što prodavači vrše pritisak ili koriste svoje prodajne veštine da bi nas pridobili da obavimo kupovinu nekog proizvoda u radnji.

Diskretne kupovine su jednostavnije

Diskretna kupovina je prednost koju nikako ne možemo izostaviti. Neke stvari je bolјe obaviti u privatnosti vašeg doma. Internet prodavnice su najbolјe za diskretnu kupovinu stvari poput igračaka za odrasle, donjeg rublјa i sl.

Nedostaci onlajn trgovine

Onlajn trgovina, pored svih svojih prednosti, ima i neke nedostatke koje je potrebno istaći. Ovo je posebno važno za sve one koji još uvek nemaju iskustva u kupovini preko interneta.

Problemi i kašnjenja sa isporukom

Čak I najveće I najbolјe kompanije za isporuku i poznate trgovine koje posluju putem interneta imaju svoje loše dane, tako da nema načina da budete sigurni da ćete na vreme dobiti porudžbinu. Predmeti se gube, oštećuju ili se dostavlјaju n apogrešnu adresu češće nego što možete zamisliti.

Rizik prevare

Ako kupujete na internetu, postoji veći rizik od prevare: prevare sa kreditnim karticama, lažno predstavlјanje, hakovanje, krađa identiteta, falsifikovani proizvodi, lažne web lokacije i razne druge vrste zloupotreba.

Neznate tačno šta dobijate

Ako niste dobro upoznati sa robnom markom ili proizvodom, onlajn kupovina zahteva neku vrstu poverenja... A to je vrsta poverenja koja se ne završava uvek u vašu korist. Veličine su često neprecizne. Ne možete odrediti teksturu, tkaninu, kroj, kvalitet ili trajnost samo gledanjem fotografije. Proizvodi koji su izgledali sjajno i zahvaljujući dobrom marketingu stekli ste utisak da su vrhunskog kvaliteta, mogu biti sasvim drugačiji u stvarnosti.

Previše vremena na internetu

Ukoliko vaš posao zahteva da čitav radni dan gledate u računar, svako dodatno trošenje vremena na internet sigurno će predstavljati zamor. Kupovina putem interneta može se pretvoriti u maraton, i pre nego što se odlučite za neki predmet – ode dan.

Ukratko smo predstavili prednosti i mane onlajn kupovine. Na vama je odluka. Ako kupujete onlajn, birajte pouzdane internet prodavnice, čitajte preporuke i komentare, razgovarajte sa prijateljima o njihovim iskustvima kupovine na web šopovima.

(S. Stanković)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

Školica sporta Fit Happy Kids

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble