Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Predstavljen prvi srpski dron RV 20 - | K-013 Portal
dron rv 20, pr dc, srpski dron, zeljo mitrovic

Predstavljen prvi srpski dron RV 20Letelica RV 20 - prvi srpski dron nosivosti 20 kilograma koji može da bude u vazduhu 30 minuta predstavljen je večeras na koktelu održanom povodom prvog rođendana Pinkovog istraživačkog centra "PR-DC" u kojem je RV 20 projektovan i napravljen.

Prvi srpski dron, u potpunosti izrađen u Srbiji, projektovali su mašinski inženjeri, odnosno inženjeri vazduhoplovstva, a moći će da obavlja razne misije, među kojima i gašenje požara, spašavanje davljenika, prenos lekova, hrane, vode i slično.

Vođa projekta Miloš Petrašinović je pojasnio da letelica može da leti daljinski i na isti način odradi svoju misiju i to bez pilota navođena iz nekog centra u gradu.

"Letelica RV 20 može da ponese vatrogasnu opremu za gašenje požara, čak i bez pilota, automatski iz centra u gradu letelicom može da se dostavi voda, hrana, lekovi, sve što je bitno u nepristupačnim krajevima kada je potrebno što pre dopremiti te proizvode", kazao je Petrašinović.

Dodao je da je letelica u mogućnosti da ponese 15 lopti za gašenje požara što je, kako kaže, noviji sistem u kojem se koriste lopte koje se pri povišenoj temperaturi otvaraju i gase vatru.

"Letelica može da ispusti pojas za spasavanje. U jednoj spasilačkoj misiji ima čitav lanac ljudi od kojijh neko može da otkaže, a ovde sistemom utvrdimo tačku na kojoj je potrebno ispustiti pojas za spasavanje, letelica poleti i pojas ispusti na zadatom mestu i uz to može i da obavesti Hitnu pomoć i druge", ispričao je Petrašinović.

Osim predstavljanja letelice, večeras je svečano otvorena i serijska proizvodnja RV 20, a Petrašinović je kazao da je prvih 10 dronova već namenjeno nošenju filmske kamere.

Inače, kako je ispričao, ovakvi projekti u svetu se realizuju u roku od pet godina, a kompanija PR - DC, koja je imala rok dve godine, to je učinila za devet meseci.

Kompanija PR - DC, koja je prema rečima vlasnika Pink Media Group Željka Mitrovića, nastala iz desetogodišnjeg prijateljstva sa porodicom Petrašinović i čiji su članovi svi inženjeri, za godinu dana proizvela je još i dron nosivosti jedan kilogram, kao i letelicu nosivosti 100 kilograma.

(Tanjug)

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.