Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Prva naučnica iz Srbije u finalu prestižne evropske nagrade za pronalazače - | K-013 Portal
gordana vunjak novakovic, evropska nagrada za pronalazace

Prva naučnica iz Srbije u finalu prestižne evropske nagrade za pronalazačeNaučnica Gordana Vunjak-Novaković nominovana je za finalistkinju prestižne Evropske nagrade za pronalazače 2021. za inovativni doprinos u bio-medicinskom inženjerstvu, objavio je danas Evropski zavod za patente.

Rad srpsko-američke naučnice rešio je kompleksne probleme u vezi sa zamenom oštećenog tkiva, što je opredelilo EZP da prvi put naučnik iz Srbije bude jedna od troje finalista u prestižnoj kategoriji „Životno delo“.

„Tokom svoje naučne karijere, Gordana Vunjak-Novaković dala je ogroman doprinos inženjerstvu tkiva, jednom od najperspektivnijih načina za produženje ljudskog veka i poboljšanje kvaliteta života“, rekao je predsednik Evropskog zavoda za patente Antonio Kampinos, saopštavajući imena finalista za 2021. godinu

Pobednici EPZ godišnje nagrade za inovaciju za 2021. biće proglašeni na ceremoniji koja počinje 17. juna, a koja je ove godine osmišljena kao digitalni događaj za svetsku publiku.

Srpsko-američki inženjer biomedicine Gordana Vunjak-Novaković rođena je u Beogradu 1948. godine. Trenutno živi u Njujorku, univerzitetska je profesorka najvišeg akademskog ranga na Univerzitetu Kolumbija. Profesor je biomedicinskog inženjerstva i medicinskih nauka fondacije Mikati, kao i profesor stomatologije i direktor laboratorije za matične ćelije i inženjerstvo tkiva na Univerzitetu Kolumbija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Gordanu Vunjak-Novaković je 2020. godine odlikovao Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena za naročite zasluge u predstavljanju Republike Srbije i njenih građana i postignute izuzetne rezultate u oblasti medicinskih nauka i biomedicinskog inženjerstva. Ona je i kreativni ambasador Srbije u okviru Saveta za kreativne industrije pri kabinetu predsednice Vlade Ane Brnabić.

(FoNet)

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.