Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Roboti pomažu autističnoj deci kod socijalnih veština - | K-013 Portal
roboti pomazu autisticnoj deci, deca sa autizmom, autisticna deca

Roboti pomažu autističnoj deci kod socijalnih veština


Profesorka iz Hongkonga Ketrin So razvila je obrazovni program koji koristi robote za igranje uloga, kako bi se pomoglo deci sa autizmom da poboljšaju svoje socijalne veštine, a sve je deo inicijative koju su podržale neke neprofitne organizacije i škole.

Program pod nazivom „Robot za intervenciju kod autističnog ponašanja“ (RABI), namenjen je osobama sa autizmom starosti između 3 i 18 godina, i ima za cilj da im pomogne da budu više uključeni u društvo i da rešavaju probleme poput sukoba i nasilja, prenosi Rojters.

Ketrin So, vanredna profesorka psihologije na kineskom univerzitetu u Hongkongu , rekla je za agenciju da više od 1.200 dece koristi njen program od pokretanja 2015. godine.

Roboti angažuju decu igranjem uloga i verbalnom interakcijom. Tipična nastava uključuje dva mala robota koji izvode društvene scenarije na stolu, pomažući deci da vide razliku između odgovarajućeg i neprihvatljivog ponašanja, poput besa ili vrištanja.

Nakon interakcije sa robotima, deca se podstiču da isprobaju svoje socijalne veštine sa ljudskim učiteljem.

Više od 20 neprofitnih organizacija koje se finansiraju od vlade i državnih škola u Hongkongu i Makau usvojile su program.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.