Sajber napadi u Srbiji na svakih 39 sekundi -
sajber napad, Srbija

Sajber napadi u Srbiji na svakih 39 sekundimontekristo 0507


Sajber napadi u Srbiji dogode se na svakih 39 sekundi, pa bi radi bolje zaštite podataka građana u opštinskim i gradskim upravama trebalo imati bolju opremu, više licenciranih softvera i IT stručnjaka i češće menjati pristupne lozinke bazama podataka, navodi se u novom istraživanju NALED-a.

Najnovije Istraživanje o bezbednosti informacionih sistema, sprovedeno u 69 gradova i opština, pokazalo je da 58 procenata lokalnih samouprava nije proveravalo bezbednost mreže, a da nijedna u poslednjih godinu dana nije testirala plan oporavka u slučaju kolapsa sistema.

"Čak 47 procenata lokalnih samouprava bilo je meta sajber napada, a njih 12 posto ne zna da li su bili hakovani. U petini samouprava ne postoji zaposleni zaduženi za IT , a ostale tek na svaka 62 službenika imaju jednog specijalizovanog za ovu oblast", saopšteno je iz NALED-a.

Navodi se i da svaka druga lokalna samouprava ne menja redovno pristupne lozinke, kao i da su u velikom broju opština i gradova službenici nedovoljno obučeni, što može da dovede do davanja šifre drugom i ugrožavanja bezbednosti podataka.

Iako 93 posto opština i gradova tvrdi da ima antivirus softver, često su to beplatne verzije koje su nedovoljne.

Iz NALED-a navode da je najbolje da se podaci čuvaju na računarima koji nisu stariji od pet godina, jer su stariji operativni sistemi - lakša meta.

Aktuelna analiza informacionih sistema lokalnih samouprava deo je projekta Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u primeni regulative u oblasti informacione bezbednosti, koji NALED sprovodi sa RATEL-om, i u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Kancelarijom za IT i eUpravu i Ministarstvom unutrašnjih poslova.

U okviru projekta održana su četiri seminara o predstavljanju Modela akta o bezbednosti IKT sistema i merama zaštite, za 153 učesnika iz 79 lokalnih samouprava.

U nacionalnom CERT-u organizovane su i tehničke obuke na sistemu za simulaciju sajber napada za 56 administratora sistema iz 42 lokalne samouprave.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.