Slovenija: Lansiranje satelita ponovo pomereno za ponedeljak -
Slovenija, satelit, lansiranje satelita, Trisat

Slovenija: Lansiranje satelita ponovo pomereno za ponedeljakmontekristo 0507


Nakon što je nekoliko puta odlagano, lansiranje prvih slovenačkih satelita "Trisat" i "Nemo HD" ponovo se pomera za ponedeljak zbog loših vremenskih uslova, prenela je novinska agencija STA.

Lansiranje satelita trebalo je da se održi danas u blizini mesta Kuru u Francuskoj Gvajani u kasnim noćnim satima po srednjoevropskom vremenu, ali je zbog loših vremenskih prilika odloženo za sutra za četiri sata ujutru po lokalnom vremenu.

Raketa Vega, koja nosi ukupno 53 manjih satelita u svemir, uključujući i slovenačke satelite "Trisat" i "Nemo HD", trebalo je prvo da bude lansirana septembra prošle godine, ali je početak projekta najpre odložen zbog neuspešnog lansiranja, dok je kasnije odlaganje bilo uslovljeno pandemijom korona virusa. Od sredine juna usledila su nova odlaganja, zbog jakih vetrova u gornjim slojevima atmosfere iznad mesta lansiranja, a današnje odlaganje je peto po redu u kratkom vremenskom periodu.

Ukoliko se vremenski uslovi ne poboljšaju do sutra, lansiranje će opet pomereno, i to minimum za dve nedelje, koliko je potrebno za ponovnu pripremu za ovu proceduru.

"Trisat" može da načini multispektralne snimke Zemlje u infracrvenom delu spektra pomoću kamere koju nema nijedan drugi satelit koji se trenutno nalazi u svemiru.

"Nemo HD" će se nalaziti na 600 kilometara udaljenosti od Zemlje i praviće panhromatske i multispektralne snimke.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.