Srbija zemlja Fejsbuka i Vibera, koristi ih 60 odsto građana -
srbija fejsbuk, srbija viber

Srbija zemlja Fejsbuka i Vibera, koristi ih 60 odsto građana
montekristo 0507


Direktor programa „Nova pimenost“ Darko Soković izjavio je danas da, prema podacima istraživanja CeSID-a „Medijska i digitalna pismenost u Srbiji“, tema pandemije virusa korona zauzima drugo mesto po interesovanju građana.

Na današnjoj online konferenciji „Mediji u trouglu između pandemije, ekonomske krize i tehnoloških promena“, Soković je rekao i da istraživanje pokazuje da čak 40 odsto i više građana nikada nije bilo na sajtu bilo koje državne institucije da bi se informisalo o epidemiji.

On je rekao da se na prvom mestu po interesovanju građana nalaze vesti iz oblasti sporta, dok posle pandemije slede zabava, muzika i moda.

Soković je primetio da istraživanje govori u prilog tome da su tradicionalni mediji danas u nezavidnom položaju i istakao da samo dva odsto građana Srbije veruje štampanim medijima kao glavnom mediju iz kojeg se informišu, a sa druge strane influenseri zavređuju poverenje četiri odsto građana.

„Imamo nepreglednu ponudu tema iz medijske informacione i digitalne pismenosti sa jedne i ogromnu potražnju tog sadržaja sa druge strane“, naglasio je Soković.

On je dodao da čak 42 odsto tinejdžera u Srbiji, od 12 do 17 godina, ima nalog na društvenoj mreži Tik Tok, a da dva odsto svih građana Srbije tu društvenu mrežu posmatra kao izvor za informisanje o dešavanjima oko nas, za šta Tviter koristi tri odsto građana.

Soković je podvukao da građani prepoznaju propagandu i lažne vesti i akcentovao da ih to ne sprečava da u najvećem broju gledaju i čitaju medije u kojima prepoznaju takve vesti.

Polovina građana ne obraća pažnju na izvore, a preko 70 odsto njih pročita samo naslov i još malo teksta.

Inače, građani najveće poverenje imaju u internet portale i to četvrtina njih, a trećina ne veruje nikome.

Društvenu mrežu Fejsbuk koristi čak 60 odsto ljudi u Srbiji, zatim slede Youtube i Instagram, a više od 60 odsto građana ima Viber tako da se, kako ističe Soković, može reći da je Srbija zemlja Fejbuka i Viber-a.

„Ako planirate prisustvo na društvenim mrežama, znajte da news feed na Fejsbuku i Instagramu skoro nikome nije važan, skoro 40 odsto naših građana gleda samo storije, a grupe na Fejsbuku se vraćaju na velika vrata i pretiču stranice preko kojih mediji najčešće komuniciraju sa svojom publikom“, zaključio je Soković.

Ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević istakao je da virus korona ima primarno zastrašujuću zdravstvenu i socijalnu dimenziju, ali da je istovremeno postao sinonim i metafora za izneverena očekivanja.

Kako je pojasnio svoje viđenje, promene u međunarodnim odnosima su probudile nade da su moguće nove zajedničke vrednosti i saradnje, demokratije, vladavine prava, ljudska prava i slično, tako se sa početkom IT revolucije, devedesetih godina, moglo nadati da će mediji iskoračiti ka jačanju svojih izvornih zadataka – objektivnost, obrazovanje, analitičnost, profesionalnost, nezavisnost.

„Trideset godina kasnije pogled unazad otkriva kolosalni kolaps takvih nada i očekivanja. Virus nije od juče, on je 30 godina kapilarno ulazio u međunarodne odnose i masovne medije razarajući ćelije novog poretka i potencijalno novih medijskih standarda“, kazao je Biščević. Dodaje da umesto novog međunarodnog poretka, dobijen je novi hladni rat, a umesto paradigme novog svetskog prosvetiteljstva, došlo se do razarajuće duhovne i socijalne dekadencije.

„Korona se pojavila kao vrhunac tog procesa, metaforički kao opomena, i danas je ključno pitanje da li nas je zaista opomenula, a odgovor je tragično jednostavan – očigledno nije“, navodi Biščević.

Ambasador Hrvatske je dodao da pođednako kao što međunarodni odnosi čekaju svoje obuhvatno resetovanje, tako i medijske politike čekaju „vakcine protiv svojih virusa“.

„Niti pandemija može trajati u nedogled, niti postojeće stanje u međunarodnim odnosima i stanje u medijima može trajati večno. Ostaje nam da se nadamo i radimo na političkim i medijskim vakcinama“, zaključio je Biščević.

Međunarodna online konferencija mogla je da se prati preko YouTube kanala Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, koja je i organizator tribine sa kompanijom Color Media Communications, USAID-om i Propulsion Fondom.

U nastavku online konferencije učestvovali su – James Hewes, predsednik FIPP (Federation of Periodical Preš), Alfred Heintze, predsednik Burda International, Isabelle de Courson, direktor uredništva, International Department HOLA! HELLO! i Deepek Lamba, predsednik Worldwide Media.

(Tanjug)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble