Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srednjoškolci iz Srbije najbolji u izradi aplikacije za mobilni - | K-013 Portal
regionalni app izazov

Srednjoškolci iz Srbije najbolji u izradi aplikacije za mobilni


Članice Telekom Srbija grupe, kompanije Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, četvrti put su organizovale takmičenje za srednjoškolce u izradi aplikacija za mobilne uređaje "Regionalni app izazov", na kome su timovi iz Srbije osvojili glavnu i specijalnu nagradu.

Po pet najboljih timova srednjoškolaca iz sve tri zemlje, koji su pobednici nacionalnih takmičenja, ove godine susreli su se u online okruženju i svoje aplikacije predstavili putem video konferencije, saopštio je Telekom Srbija.

U ovogodišnjem ciklusu na regionalnom nivou učestvovali su učenici iz 93 škole - u Srbiji je u konkurs bilo uključeno 51, u Bosni i Hercegovini 29, a u Crnoj Gori 13 škola.

Kao najbolje regionalne aplikacije, stručni žiri je proglasio DreamScape, tima Augmentum iz Gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša, Leafy, tima Electronic Code iz Saobraćajne i elektro škole u Doboju i New View, tima Sovice iz Srednje elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić" iz Podgorice.

Specijalno priznanje za inovativnost „Snaga inovacije - Igor Osmokrović“, pripalo je timu FikiCar iz Računarske gimnazije u Beogradu, za aplikaciju NDP.

Pobednički timovi dobiće vrednu informatičku opremu, dok je nagrada za aplikaciju koja se izdvojila po inovativnosti mobilni telefon novije generacije.

Svim učesnicima i pobedničkim timovima, putem video poruke, čestitke su uputili direktori kompanija u okviru Telekom Srbija grupe.

"Izuzetno mi je drago što ste, i pored otežavajućih okolnosti, pronašli motivaciju da radite na kreiranju aplikacija i svoje projekte izvedete do kraja. Telekom Srbija mnogo ulaže u tehnološki razvoj ne samo svojih kapaciteta, sadržaja i infrastrukture, već i u znanje generacija mladih koji su naši pokretači i nosioci pozitivnih promena u svom okruženju", rekao je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Budući da u narednom periodu planiramo da damo ozbiljnu podršku razvoju startap ekosistema i uložimo značajna sredstva u taj sektor, mts app konkurs i "Regionalni app izazov" predstavljaju praktično uvod u tu preduzetničku priču, dodao je Lučić.

Kaže da je važno da mlade talente prepoznamo na vreme i damo im podsticaj na samom početku.

"Na ovaj projekat smo svi u Telekom Srbija grupi posebno ponosni, jer imamo priliku da upoznamo mlade talentovane ljude iz celog regiona, da ih okupimo oko jedne pozitivne i vredne aktivnosti, kao i da im budemo podrška u onome što rade i čime se bave", rekao je generalni direktor m:tel BiH Marko Lopičić.

Kako kaže, izuzetno je ohrabrujuće i za budućnost obećavajuće saznanje da tako mladi ljudi, srednjoškolci imaju ovako izvanredna znanja, ali i volju da se u okviru vannastavnih aktivnosti posvete programiranju i informacionim tehnologijama, što je svakako vredno divljenja.

Istakao je da je siguran da će svi koji su i ove godine učestvovali u takmičenju, to iskustvo poneti dalje u život kao podsticaj da napreduju u sticanju novih znanja.

Direktorka Sektora za strategiju m:tel CG Aleksandra Radojević je rekla da su posebno ponosni na učenike i njihove mentore, zato što su pokazali posvećenost, znanje, viziju i spemnost na odricanje i timski rad, u svim malim i velikim koracima koje je potrebno preći da bi jedna ideja zaživjela i porasla do gotove, funkcionalne aplikacije, uprkos otežanim uslovima komunikacije zbog epidemiološke situacije.

"Velika je satisfakcija kada vaša kompanija motiviše mlade ljude da rade na sebi i razvijaju svoje potencijale, jer je to budućnost svih nas", poručila je Radojević i dodala da je digitalizacija uveliko naša stvarnost i da su mladi oni koji je grade, a da kompanije imaju zadatak da im daju vetar u leđa.

Članovi pobedničkog tima iz Srbije, Vuk Marković i Milan Radomirović, izjavili su da im je veoma drago što su osvojili glavnu nagradu, pre svega zbog velike konkurencije i kvalitetnih aplikacija.

Posebno ih raduje što sve veći broj učesnika pažnju posvećuje dizajnu same aplikacije i što se uočava da već njihova generacija ima zavidno znanje kojim će osvajati tržište aplikacija u budućnosti.

Filip Obradović iz tima FikiCar pohvalio je organizaciju online Regionalnog app izazova i izrazio zadovoljstvo što se sve više mladih srednjoškolaca posvećuje kreiranju aplikacija.

Uprkos specifičnoj situaciji nastaloj usled epidemije, interesovanje za mts app konkurs, a time i Regionalni app izazov se ne smanjuje, što pokazuje spremnost talentovanih srednjoškolaca da praktično primene znanje stečeno u školi i tako unaprede svoje profesionalne kvalitete za neka buduća zanimanja na polju IT.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.