fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

beton koji stvara toplotnu i elektricnu energiju

Svetski stručnjaci napravili beton koji stvara toplotu i elelektričnu energiju

Svetski stručnjaci sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT istraživačkog centra Concrete Sustainability Hub - CSHub) i Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS) napravili su beton od nanočestica čađi, koji proizvodi električnu energiju i stvara toplotu.

Taj beton su napravili stavljajući u betonsku smesu nanočestice čađi, objavio je portal Građevinarstvo.rs.U pitanju je jeftin ugljenični materijal koji se može pohvaliti izvrsnom provodljivošću, a za samo četiri odsto u zapremini, beton bi mogao da provodi električnu struju, pokazuje istraživanje.

Napon od samo pet volti bio je dovoljan da poveća površinsku temperaturu betona na oko 41 stepen celzijusa, što bi moglo biti od koristi kod odmrzavanja površina na otvorenom, ali takođe i u zatvorenom prostoru npr. za podno grejanje, kazao je koautor studije Nikolas Canut.

Obično se grejanje u zatvorenom vrši cirkulacijom zagrejane vode u cevima koje vode ispod poda, ali kada cement postane element koji greje, sistem postaje jednostavniji za ugradnju i pouzdaniji, dodaje on. Uz to, cement nudi homogeniju raspodelu toplote zbog vrlo dobre disperzije nanočestica u materijalu.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.