Tužbe protiv Instagrama zbog kršenja privatnosti -
Instagram, tužba

Tužbe protiv Instagrama zbog kršenja privatnosti

Instagram, koji je u vlasništvu kompanije Facebook, našao se na udaru optužbi da je ilegalno prikupljao biometrijske podatke korisnika.

Prošlog meseca je ta društvena mreža ponudila 650 miliona dolara za nagodbu u sudskom procesu u kojem su ih tužili za ilegalno prikupljanje biometrijskih podataka. U novoj tužbi, koja je podneta na sudu u Redvud sitiju, u Kaliforniji, kompanija je optužena za prikupljanje, pohranjivanje i zaradu od biometrijskih podataka više od 100 miliona korisnika, bez njihova znanja i pristanka, piše Bloomberg.

"Tužba je neosnovana. Instagram ne koristi tehnologiju prepoznavanja lica", napisala je Stefani Otvej, portparolka Fejsbuka u pisanom saopštenju.

Korisnica Instagrama Keli Vejlen iz Ilinoisa navela je u tužbi da tu društvenu mrežu koristi od 2011. i da krše zakon o privatnosti u toj državi prema kojem je zabranjeno prikupljanje takvih podataka bez dozvole korisnika.

Po njihovom zakonu, Instagram bi mogao da bude kažnjen odštetom od 1.000 dolara po svakom kršenju prava ili 5.000 dolara ako se otkrije da je iza svega stajala namera.

Tek početkom ove godine Instagram je počeo da obaveštavata svoje korisnike o prikupljanju biometrijskih podataka, navodi se u tužbi.

U upozorenju se kaže: "Ako uvedemo tehnologiju prepoznavanja lica u vaše iskustvo na Instagramu, o tome ćemo vas obavestiti i vi ćete odlučiti hoćemo li to koristiti".

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti