Tviter kreće u borbu protiv dezinformacija o vakcini -
tviter, borba protiv dezinformacija o vakcini

Tviter kreće u borbu protiv dezinformacija o vakcini
montekristo 0507


Društvena mreža Tviter pridružila se ratu protiv dezinfomacija o vakcinaciji protiv koronavirusa i od danas će početi da briše najštetnije dezinfomacije o vakcinaciji i vakcini, a najavila je i da će tvitovi koji sadrže nepouzdane informacije biti posebno označeni.

Tviter je saopštio da se nova pravila uvode "pošto u svetlu globalne pandemije, dezinformacije o vakcini predstavljaju značajnu i rastuću opasnost za javno zdravlje".

"Usredsređeni smo na neutralisanje obmanjujućih informacija koje potencijalno mogu da nanesu najozbiljniju štetu zdravlju i dobrobiti ljudi. Tviter ima važnu ulogu kao mesto gde ljudi u dobroj veri raspravljaju i diskutuju o ključnim zdravstvenim pitanjima", naveo je Tviter u saopštenju.

Najnovijim proširenim pravilima u borbi protiv dezinformacija, Tviter sledi primer platformi poput Fejsbuka i Jutjuba, koje su već ranije donele slične odluke, preneo je portal Euraktiv Srbija.

Fejsbuk već sprovodi politiku uklanjanja poruka sa lažnim informacijama o korona virusu koje mogu da nanesu "neizbežnu fizičku štetu", a ranije ovog meseca je tu politiku proširio na postove sa tvrdnjama o vakcini koje su stručnjaci nedvosmisleno pobili, kao što su teorije zavere, poput one o mikročipovima, ili pogrešne tvrdnje o bezbednosti efikasnosti, sastojcima ili nuspojavama vakcine.

Međutim, i Fejsbuk je kasnio za Jutjubom, koji je postove sa dezinformacijama o tada još potencijalnim vakcinama počeo da blokira i uklanja u oktobru. I Tviter je do sada mogao da traži od korisnika da uklone sadržaje sa lažnim ili obmanjujućim infomacijama vezanim za pandemiju kovid-19, ako su se odnosile na prirodu virusa, način njegovog širenja, efikasnost preventivnih mera i tretmana i zvanične mere i ograničenja.

Sada će takva politika biti proširena i na dezinfomacije o vakcinama i vakcinaciji. To se, saopštio je Tviter, odnosi na tvrdnje da je cilj vakcinacije da se ljudima nanese šteta ili da se nad njima uspostavi kontrola, izjave o vakcinama koje uključuju teorije zavere, zvanično opovrgnute tvrdnje o nuspojavama vakcinacije, kao i tvrdnje da virus ne postoji ili da je bezopasan, a vakcina samim tim nepotrebna.

Pored toga, od 2021. godine Tviter će postavljati oznaku upozorenja uz tvitove u kojima se o vakcinaciji šire neosnovane glasine i sporne tvrdnje, ili prenose infomacije koje su delimične ili istrgnute iz konteksta.

Takvo upozorenje imaće i link prema izvoru kompetentnih zdravstvenih informacija i prema pravilniku tvitera.

Predstavnici vodećih internetskih platformi i oglašivača potpisali su još krajem 2018. godine na inicijativu Evropske komisije Kodeks dobre prakse u suzbijanju dezinformacija. Nešto kasnije, internetski giganti, medju kojima i Gugl (Google), Fejsbuk (Facebook), Tviter (Twitter) i Mozila (Mozilla) predstavili su Evropskoj komisiji planove kako nameravaju da sprovedu kodeks protiv lažnih vesti.

Prema tom kodeksu, Borba protiv lažnih vesti ostala je, medjutim, u najvećoj meri stvar samoregulacije. Sa izbijanjem pandemije kovid-19 u EU su postali glasniji zahtevi da se aktivnije reguliše obaveze internetskih giganata, u prvom redu američkih, a Evropska komisija je pozvala vodeće društvene medije da pojačaju napore u borbi protiv dezinformacija.

Tviter je naveo da će u borbi protiv dezinformacija koristiti kombinaciju tehnologije i ljudske kontrole. Novi pravilnik biće, kako se navodi, sprovodjen u tesnoj saradnji sa lokalnim, nacionalnim i globalnim zdravstvenim vlastima širom sveta, uz težnju da bude dosledan i transparentan.

(Beta)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble