U toku prijave za takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju -

U toku prijave za takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju
Autoškola Montekristo Pančevo

Prijavljivanje za "Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju" u Srbiji zbog nastale situacije sa koronavirusom i dalje je otvoreno.

Kako naglašava prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, od šest finalista Takmičenja u 2019. godini, članovi čak tri tima su u ovom trenutku, aktivno uključeni u rešavanje problema nastalih pojavom korona virusa.

"To najbolje govori o tome koliko je ovo takmičenje važno i uspešno", ističe Popović, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Članovi tima "Anora" kreiraju novu zaštitnu masku, dok članovi tima "IMPTehna" realizuju prvi srpski respirator.

Oba ova projekta su među dobitnicima nedavno raspisanog poziva na inicijativu predsednice Vlade Republike Srbije, a preko Fonda za inovacionu delatnost, koji je takođe u nadležnosti MPNT-a.

Popović posebno ističe i da Institut za primenu nuklearne energije (INEP), koji je pobedio na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju 2019, radi na razvoju domaćeg "eliza" testa namenjenog detekciji specifičnih antitela povezanih sa prisustvom koronavirusa kod stanovništva. Razvoj tog testa ima dijagnostički, terapijski, epidemiološki, ekonomski i javni značaj za Srbiju.

"Svi ovi timovi su potrebno znanje, dragoceno iskustvo i odvažnost da nalaze nova inovativna rešenja stekli, između ostalog, i kroz jednogodišnji ciklus obuka koje su prošli tokom učešća na nacionalnom Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju", izjavio je Popović.

Posebno se pozivaju članovi domaćinstva, kao i naši građani koji su ostali bez posla u inostranstvu, da u ovo vreme kada su svi na okupu, razmišljaju kako da svoje znanje, iskustvo i kreativnost upotrebe za stvaranje novog proizvoda ili usluge i prijave se na takmičenje, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Na taj način bi, kada sve ovo prođe, bili osposobljeni da kroz obuke i samostalni rad, stvore za sebe i članove porodice nova radna mesta i obezbede dohodak. Time mogu jačati sopstveni kapacitet, ali i ukupni kapacitet srpske privrede, koji će biti od velike važnosti u budućnosti.

Ne postoji ni jedno ograničenje za učešće na takmičenju, u pogledu obrazovanja, starosti, pola, socijalne kategorije ili oblasti stvaralaštva.

Jedini uslov je sopstveni, najmanje tročlani tim i inovativno rešenje koje može naći svoje mesto na tržištu.

Takmičenje se u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizuje od 2005. godine nacionalno kao državni projekat.

Do sada je učestvovalo 2.800 timova sa preko 9.000 učesnika, a zahvaljujući ovom takmičenju, osnovano je više od 85 novih preduzeća, i pripremljeno 1.425 biznis planova i poslovnih modela.

Takmičenje traje tokom kalendarske godine i finale se tradicionalno održava krajem decembra uz direktan prenos na RTS-u.

Sve informacije i obrazac prijave, mogu se pronaći na sajtu www.inovacija.org

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

352X250

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti