fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

aplikacija whatsup, vocap

WhatsUp promenio pravila o zaštiti privatnosti, korisnici negoduju

Kompanija Vocap, u vlasništvu Fejsbuka, suočila se danas sa nizom pritužbi Evropske organizacije za zaštitu potrošača i drugih grupa zbog ažuriranja svojih odredbi o zaštiti privatnosti.

Ovaj potez je izazvao globalno negodovanje korisnika, zbog čega su neki prešli na rivalske aplikacije kao što su Telegram i Signal.

Vocap je u januaru uveo nove odredbe o zaštiti privatnosti, koje mu omogućavaju da deli neke podatke sa Fejsbukom i njegovim drugim ćerkama firmama.

Tada je rečeno da najnovije izmene omogućavaju korisnicima da komuniciraju sa kupcima i da takve izmene neće uticati na privatne konverzacije.

Evropska organizacija za zaštitu potrošača i njenih osam članica kritikovali su promenu i podneli su žalbu Evropskoj komisiji i Evropskoj mreži za zaštitu potrošača, navodeći da Vocap nezakonito vrši pritisak na korisnike da prihvate njegovu novu politiku.

"Sadržaj ovih obaveštenja, njihova priroda i tajming, stvaraju neprimeren pritisak na korisnike i narušavaju njihovu slobodu izbora i zato predstavljaju kršenje direktive EU o nepoštenoj trgovinskoj praksi", navodi se u zajedničkom saopštenju ovih organizacija.

U saopštenju su dodaje da Vocap nije jednostavnim i razumljivim jezikom objasnio prirodu promena.

"Dvosmislenost predstavlja kršenje zakona EU o zaštiti potrošača, koji kompanije obavezuje na jasne i transparentne uslove ugovora i komercijalnu komunikaciju", navode.

Zatraženo je da Evropska mreža za zaštitu potrošača i evropske vlasti za zaštitu podataka rade zajedno na rešavanju problema sa zaštitom privatnosti i prava potrošača.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.