fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

maska u avionu, aerodrom, evropska unija, putovanja, turizam

EU ukida obavezne maske u avionima i na aerodromima

U Evropskoj uniji od sledeće nedelje neće biti obavezno nošenje zaštitne maske u avionima i na aerodromima, saopštila je danas Evropska agencija za avio bezbednost (EASA).

Agencija je izrazila nadu da će ta odluka, doneta zajedno sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), biti "veliki korak napred ka normalizaciji vazdušnih putovanja".Nove preporuke uzimaju u obzir "poslednji razvoj događaja u pandemiji, posebno stepen vakcinacije i prirodno stečenog imuniteta", kao i ukidanje mera restrikcije širom Evrope.

"Putnici bi i pored toga trebalo da se ponašaju odgovorno i da poštuju druge oko sebe. Putnik koji kašlje i kija trebalo bi ozbiljno da razmotri nošenje zaštitne maske, radi onih koji sede u blizini", saopštio je izvršni direktor EASA Patrik Kaj.

Direktorka ECDC Andrea Amon rekla je da i dalje treba održavati higijenu ruku i držati distancu, ali da se operaterima aerodroma savetuje da ne uvode obaveznu distancu ako bi ona mogla da napravi "zagušenje".

Evropske institucije takođe preporučuju avioprevoznicima da drže u pripravnosti sisteme za prikupljanje podataka o lokaciji putnika, za slučaj da ti sistemi budu potrebni u budućnosti.

Nove preporuke stupaju na snagu 16. maja, a pravila o nošenju maski nakon tog datuma mogu da zavise od avioprevoznika ukoliko let ide ka ili od destinacije gde su pravila drugačija.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.