Kovid osiguranje nije obavezno za putnike, ali je preporučljivo
kovid osiguranje, da li je obavezno kovid osiguranje

Kovid osiguranje nije obavezno za putnike, ali je preporučljivo




montekristo 0507


Iako su osiguravajuće kuće već počele da prodaju i kovid osiguranje za putnike, koje se doplaćuje dodatnih 50 odsto vrednosti osnovnog paketa, ono nije obavezno, kao ni polisa zdravstvenog osiguranja.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, kaže za Politiku da Grčka pokriva lečenje građana Srbije koji su se razboleli od virusa korona, ali da građani sami snose troškove povratka ukoliko su organizovano stigli na ovu destinaciju.



"Polisa zdravstvenog osiguranja nije obavezna, ali je preporuka da se u slučaju boravka van zemlje uplati osnovno osiguranje, pa i dodatno koje pokriva rizike od kovida", kaže Seničić.

Seničić nije upoznat sa time da pojedine agencije prodaju ovo osiguranje po ceni od pet hiljada dinara, ali poručuje građanima da niko ne sme da ih uslovljava i da cena osiguranja koje prodaje osiguravajuća kuća ne treba da se razlikuje od one koju obezbeđuje agencija prilikom aranžmana.

"To je, prema Zakonu o osiguranju, zabranjeno - posrednik ne sme da menja cenu, tako je i u slučaju prodaje aranmana, subagent nema pravo da prodaje aranžmane ni skuplje ni jeftinije", kaže sagovornik Politike.

Srbija ne pokriva troškove lečenja od virusa korona ako se zateknete, recimo u Grčkoj, ali ova i većina evropskih zemalja pokriva troškove lečenja svih onih koji se zateknu na njihovom tlu. Ovo se odnosi isključivo na obolele od kovida. Za sve ostale bolesti i nezgode, zavisi od države da li ima međunarodni sporazum sa Srbijom oko lečenja.

Prema pisanju Rojtersa, više od deset zemalja od Arube do Tajlanda zahteva od turista da obezbede osiguranje koje pokriva troškove kovida. Na američkom tržištu, na primer, ove polise obično pokrivaju lečenje do 100 hiljada dolara i uključuju troškove testiranja i usluge poput evakuacije, pa čak i sahranjivanja. Ove usluge osiguravači su uveli sredinom 2020. godine i prodaju se ili kao dodaci na osnovni paket ili kao posebne polise sa pokrićem bolesti ili karantina, prenosi Rojters.

(Politika)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

Školica sporta Fit Happy Kids

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble