Najviše neiskorišćenih vaučera za Grčku: Zarade u turizmu nisu bile dovoljne za isplatu duga
vauceri za grcku, grcka vauceri

Najviše neiskorišćenih vaučera za Grčku: Zarade u turizmu nisu bile dovoljne za isplatu duga
montekristo 0507


Rok za vraćanje novca nesuđenim putnicima koji zbog pandemije nisu otišli na odmor, kao i za korišćenje zamenskih putovanja, produžen je odlukom Vlade a na zadovoljstvo turističkih radnika.

Umesto do kraja ove godine, zamenska putovanja mogu da se iskoriste do kraja 2022. One koji insistiraju da im se vrati novac, agencija mora da isplati do februara 2023. godine.

Ko je uplatio "frst minut" početkom 2020. godine, a nije iskoristio zamenske vaučere, i dalje će čekati svoj "last minut" za povraćaj novca. Dotle mora da ostane u kontaktu sa svojom agencijom, jer korona je napravila haos u turizmu ali i otkrila svu složenost turističkog posla. Popuštanje mera i putovanja bila su ograničena i u ovoj godini.

"Preko 60 seminara i konferencija je otkazano tokom zadnje dve godine. To nam je jako, jako otežalo poslovanje. Mi smo se trudili da dogovorimo nove seminare u ovom periodu, ali naravno nismo mogli da uradimo ništa pošto je korona i dalje prisutna. A mogu da kažem da je to što je vlada produžila rok za vaučere jako lepo od strane naše države prema agencijama, a dobro je i za naše goste koji će dolaziti", kaže direktor kompanije "Elit Palić" Dalibor Sekulić.

Zarade u turizmu nisu bile dovoljne da nadomeste isplatu duga, a u međuvremenu višestruko su poskupele bankarske garancije i osiguranja za agencije i putnike.

"Dakle imamo još polovinu tih zamenskih putovanja koja nisu iskorišćena i najveći broj njih se nalazi u Grčkoj. Kada je reč o Turskoj i Egiptu, tu smo najveći broj putovanja realizovali, ali postoje zemlje u koje još ne možemo da uđemo - to su Španija i Italija", rekao je direktor Jute Aleksandar Seničić.

Što se tiče Srbije, tu je, kako kaže, značajan broj nerealizovanih turističkih putovanja u domenu đačkog i omladinskog turizma.

"Čak 80 odsto onoga što je ugovoreno pre početka pandemije nije realizovano, s obzirom da nismo imali saglasnost Ministarstva prosvete da se ovaj vid turizma realizuje proteklih godinu i po dana", objašnjava Seničić. Agencije spremile stimulacije za putnike

Samo jedna od agencija uplatila je milion i 800 hiljada evra inostranim hotelima, od kojih je tek u avgustu potpuno realizovan jedan deo u Grčkoj, dok je uplaćeni novac u Španiji, Italiji i Francuskoj potrošen od strane tamošnjih hotela - uz nemogućnost putovanja zbog pandemije.

To nije moglo da nadoknadi gubitak, ali je prihvatana i mogućnost da putnik ustupi nerealizovani aranžman trećem licu koga ovlasti, koji je umesto njega čekao priliku za putovanje.

"Sada nakon produženja ove uredbe i odlaganja rokova prethodno donesenih, većina agencija daje određene stimulacije svim onima koji će iskoristiti potvrde u narednoj sezoni. Te stimulacije se kreću od fiksnih iznosa nekoliko desetina ili stotina evra, pa do popusta na aranžman između pet i 10 posto. Dakle, cenimo što putnici nemaju svoj novac kod sebe i pokušavamo da im se iz sopstvenih sredstava zahvalimo i revanširamo", rekao je direktor "Sabra tursa" Vladimir Vlaho.

Bliži se i Nova godina i prve ponude za 2022. godinu. Hoteli imaju računicu da daju popust za takozvani "frst minut", jer dobijaju novac odmah i pune zalihe, npr. hrane. Tako je bilo do sada.

Poskupljenje hrane i energenata sledeći je izazov i za agencije, ali i putnike koji moraju da računaju da će to biti dodatni izazov koji nam je priredio kovid.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

Školica sporta Fit Happy Kids

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble