Nova pravila za ulazak u Austriju od 1. jula
putovanje u austriju, putovanje u portugaliju

Nova pravila za ulazak u Austriju od 1. jula
montekristo 0507


Od četvrtka, 1. jula, u Austriji stupa na snagu nova uredba kojom se reguliše ulazak u zemlju, a predviđa da se prilikom dolaska iz država sa manjim epidemiološkim rizikom, u šta spada i Srbija, mora posedovati dokaz o boravku u toj zemlji u poslednjih 10 dana.

To znači da putnik treba da uverljivo dokaže nadležnim vlastima da se poslednjih 10 dana pre putovanja boravio samo u zemlji sa niskim epidemiološkim rizokom.

Ukoliko to ne može da dokaže, Uredba predviđa da putnik u roku od 24 sata mora da se podvrgne kovid testiranju.

Ulazak iz zemalja sa novim sojevima, kao što su Velika Britanija, Brazil, Indija i Južna Afrika je zabranjena, izuzev ako se radi o austrijskim državljanima, ili licima sa boravkom u Austriji.

Oni će morati prilikom ulaska iz zemalja sa visokim rizikom morati da sa sobom imaju negativan Kovid test, da se elektronski registruju, i stupe u desetodnevni karantin.

Karantin je moguće prekinuti najranije petog dana od ulaska u zemlju posle negativnog testa.

Karantin ne važi za poslovna putovanja, ili putovanja od interesa po Austriju na primer iz oblasti kulture, sporta, i slično.

Prema aktuelnoj listi Ministarstva zdravlja Austrije u zemlje niskog rizika spadaju Albanija, Andora, Australija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Holandija, Hong Kong, Hrvatska, Irska, Island, Izrael, Italija, Japan, Južna Koreja, Kipar, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Makau, Malta, Monako, Nemačka, Novi Zeland, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, San Marino, Saudijska Arabija, SAD, Severna Makedonija, Srbija, Singapur, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska, Tajvan, Tajland, Vatikan i Vijetnam.

Za ulazak iz svih drugih država sveta važi obaveza elektronske registracije i karantina, kao i negativnog testa, potvrde o vakcinaciji ili preležanom kovid19.

Od ove mere izuzeti su prekogranični radnici, studenti i đaci, poseta iz porodičnih razloga.

Karantin se ne primenjuje i za osobe koje su u potpunosti imunizovane, a i za maloletnike do 12 godina ukoliko putuju u pratnji potpuno imunizovanog lica.

Što se dece do 12. godine života tiče važe isti preduslovi kao za odrasle sa kojima putuju.

Ukoliko se karantin primenjuje za odrasle to važi i za dete.

Novo u Uredbi je da preduzeća koja prevoze putnike korisnike njihovih usluga moraju informisati od uslovima za ulazak u zemlju, kao i posledicama ukoliko prekrše pravila.

Za lica koja se nalaze u tranzitu ne važe mere iz nove Uredbe.

Stroži uslovi za putovanja u i iz Portugalije

Putnici koji u Portugaliju stižu iz Velike Britanije, a nisu vakcinisani s obe doze vakcine, moraju od danas u 14-dnevni karantin, saopšteno je iz portugalske vlade.

Novo pravilo, koje će biti na snazi najmanje do 11. jula uvedeno je u jeku porasta broja slučajeva kovida-19 u Portugaliji, sa dnevnim brojem novozaraženih koji se vratio na nivo iz februara, kada je ova zemlja sa 10-ak miliona stanovnika bila pod strogim lokdaunom, prenosi Rojters.

U Velikoj Britaniji dnevni broj novoinficiranih korona virusom je već mesec dana u porastu, pa Britanci koji u Portugaliju stižu vazdušnim, kopnenim ili morskim putem moraju da ponesu dokaz da su u potpunosti vakcinisani ili, u suprotnom da se 14 dana samoizoluju u "kući ili na mestu koje naznače zdravstvene vlasti", navodi se u saopštenju vlade u Lisabonu.

Portugalija se našla i na britanskoj kovid listi, što znači da britanski turisti koji se vraćaju sa letovanju iz te zemlje moraju u 10-dnevnu samoizolaciju i na skupa testiranja.

Nemačka je prošle nedelje proglasila Portugaliju za "zonu različitih varijanti virusa", zbog čega će biti uvedena ozbiljna ograničenja na putovanja u i iz Portugalije.

Portugalske zdravstvene vlasti su za najnoviji porast broja novozaraženih "okrivile" širenje su delta soja, zaraznije varijante korona virusa koja je prvi put identifikovana u Indiji, ali se brzo širila i u Britaniji.

Više od 70 odsto slučajeva zaraze korona virusom u Lisabonu izazvano je delta sojem.

(Tanjug)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

Školica sporta Fit Happy Kids

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble