Otvoreno pismo Inicijative Turističke agencije Srbije: „Oni koji umiru te pozdravljaju“ -
otvoreno pismo radnika turistickih agencija

Otvoreno pismo Inicijative Turističke agencije Srbije: „Oni koji umiru te pozdravljaju“


Kroz naše dopise, molbe, apele, manifestacije i mirne proteste smo Vas upoznavali sa problemom u kom se našao sektor turizma, posebno turističke agencije, usled pandemije izazvane virusom „Kovid-19“.

Obraćamo Vam se već 11 meseci ali, odgovor izostaje. Sve što dobijamo sa Vaše strane jeste navođenje svih paketa pomoći koje je Vlada izdvojila za pomoć privredi.

Da, slažemo se da nas je pandemija dovela do problema, ali moramo dodati da je pasivnost nadležnih institucija izazvala mnogo više problema u našem sektoru od same pandemije.

Dozvolićete da Vas podsetimo da smo jedina zemlјa u Evropi koja nije dodelila sektorsku pomoć turističkim agencijama.

Nema potrebe da nam ponovo navodite pomoć u vidu isplate minimalnih ličnih dohodaka. To nije pomoć sektoru turizma, već čitavoj privredi (uklјučujući i one privredne delatnosti koje su gotovo nesmetano sve vreme radile i ostvarivale prihode; neke od njih čak i ekstra profit). Isplata minimalnih ličnih dohodaka ne može se nikako smatrati kao pomoć privredi - to je pomoć zaposlenima – ne i poslodavcima. Svakako Vam je jasno da za svaku minimalnu platu, privrednik plaća poreze i doprinose (uvećane od decembra meseca). Pitamo Vas od čega kada turističke agencije ne prihoduju puna 343 dana?!

Cilј paketa pomoći Vlade Republike Srbije je pre svega bio usmeren na očuvanje radnih mesta u privredi. Ovaj cilј apsolutno nije ispunjen u našem sektoru turističkih agencija u kojem je do danas bez posla ostalo 63,8% radnika! Potpuno neverovatno i bez presedana!

Navođenje turističkih agencija u kontekstu pomoći sektoru turizma koja je bila usmerena na gradske hotele apsolutno je zlonamerna i zbunjujuća za našu javnost. Svakako podržavamo pomoć koja je usmerena ka gradskim hotelima koji su pretrpeli ogromnu štetu tokom proteklih 11 meseci ali, nikako ne možemo da shvatimo da je ka ovom sektoru upućeno čak dve sektorske pomoći dok su turističke agencije ponovo izostavlјene.

Kako se konstantno navodi druga „sektorska pomoć“ su krediti Fonda za razvoj RS. Tu postoji jedan „mali“ problem. Obrađeno je samo 50% zahteva i kraj, Fond za razvoj više nema sredstava!? To se nikako ne sme javno objaviti – to se mora nekako prećutati! Jer nije moguće da Fond ne raspolaže sredstvima jer svakodnevno ide priča o milijardama na računu države i kako „ima para“. Zbog čega Uredba Vlade RS nije ispoštovana? Zbog čega Fond nije obradio sve zahteve do 31.12.2020. godine kako to Uredba Vlade striktno propisuje? Zbog čega zahtevi Fondu predati u junu nisu obrađeni a oni predati u novembru jesu? Zbog čega postoje „organizacije“ (čitaj pojedinci) preko kojih možete ubrzati obradu zahteva u Fondu za 3% provizije od odobrenih sredstava?

Treća sektorska pomoć su bile subvencije turističkim agencijama koje su uzele polise, ali i tu imamo „mali“ problem. Cene polisa su uvećane 300% i samo oko 100 agencija je dobilo ponudu za kupovinu polise od nekadašnjih 416.

U Srbiji je postojalo oko 1200 agencija (416 organizatora putovanja i oko 800 posredničkih agencija). Posredničke agencije su u potpunosti zaboravlјene prilikom dodele dosadašnje sektorske pomoći.

Danas, 22.02.2021. godine broj agencija je manji za oko 200. Smanjiće se još zbog Vaše nebrige za nas, građane ove države, koji i dalјe moramo da plaćamo sve račune, poreze i ostale namete. Mi smo dovedeni u bezizlano stanje.

Da li su Vam poznata sledeća imena:

- Radivoje Novakov?

- Želјko Džinić?

- Petar Dimitrijević?

Trebalo bi jer je Vaš nemar prema našem sektoru doprineo da njih više nema.

Predstavićemo Vam ih:

Radivoje Novakov je bio jedan od najbolјih vodiča. Četiri godine je bio predsednik Udruženja turističkih vodiča Novog Sada i 4 godine potpredsednik. Oduzeo je sebi život avgusta meseca 2020. godine! Ostavio je iza sebe suprugu, koja je takođe turistički vodič, i decu. 

Želјko Džinić je bio dugogodišnji radnik jedne ugledne beogradske turističke agencije. Život je ostavio ispred zgrade Ministrastva finansija na mirnom protestu 23. decembra 2020. Bio je sa nama da Vas moli da nam pomognete!

Petar Dimitrijević je bio vlasnik agencije iz Rume koja je pre nekoliko dana obeležila 29 godina poslovanja. Oduzeo je sebi život 18.02.2021.

Dajemo svoje živote jer više nemamo šta drugo da damo. Koliko još naših kolega treba da nestane da biste nas čuli? Da li je potrebno da u potpunosti radikalizujemo naš nastup?

Javno Vas pitamo kome i zašto je u interesu da se veliki broj turističkih agencija ugasi? Danas je 343 dana od kako je naše poslovanje ugroženo. Od kako je naša egzistencija ugrožena. Od kako Vas molimo za pomoć.

Nadamo se da ćete ovaj put zaista ozbilјno shvatiti problem u kom se nalazimo. Sve što tražimo jeste sastanak sa nadležnima u pogledu konačne jednokratne finansijske pomoći turističkim agencijama. O tome Vam pišemo već mesecima.

MORITURI TE SALUTANT!

Pozdravlјaju Vas turistički radnici koji umiru!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv program

Komentre omogućio K-013.com

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

Domaci recepti