Projekti koji bi mogli povećati posetu turista u prestonici
turizam, broj turista u beogradu

Projekti koji bi mogli povećati posetu turista u prestonici
montekristo 0507


Prethodna godina je zbog globalne pandemije bila nepovoljna za turizam, kako u svetu tako i kod nas, tako da je to godina koja se “ne računa,” s obzirom da su mnoge države zabeležile veliki pad u broju poseta stranih turista.

Godina pre nje bila je rekordna kada govorimo o broju dolazaka i noćenja koja su strani turisti ostvarili u Srbiji, pa je tako najviše noćenja ostvareno u Beogradu, Novom Sadu, Vrnjačkoj Banji, Zlatiboru i Kopaoniku.

Koliko turista poseti Beograd godišnje?

Prema zvaničnim podacima dobijenim iz TOB-a, Beograd je tokom 2019. godine posetilo 1,25 miliona turista, što predstavlja povećanje od oko osam odsto, dok je broj noćenja iznosio približno 2,7 miliona. Treba naglasiti i podatak da Beograd na godišnjem nivou zaradi više od 700 miliona evra, direktno i indirektno od turizma u celom sektoru usluga.

Najviše registrovanih stranih turista koji su prošle godine posetili Srbiju bili su iz BiH, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Nemačke, Turske i Severne Makedonije, Rusije i Rumunije, a Beograd je omiljena destinacija koju poseti svaki drugi turista iz inostranstva. Šta privlači turiste u srpsku prestonicu? Koji su to projekti koji bi mogli povećati posetu turista Beogradu?

Prirodni potencijal beogradskih voda

Beogradske reke i jezera kao da tek sada počinju da ostvaruju svoj potencijal i kao da su do sada bile zapuštena i skrajnuta. Savsko jezero i Ada safari omiljeni su lokaliteti na kojima vreme provode kako Beograđani tako i turisti. Interesantan je podatak da osim njih, Beograd ima još neotkrivenih dragulja u vidu jezera: Duboki potok, Trešnja, Bela reka, Rakina bara i mnoga druga.

Projekti koji su polako počeli da se odvijaju u okviru najnovije strategije za razvoj grada Beograda jesu i spuštanje Beograda na reke. To obuhvata uređenja obala, keja, šetališta, biciklističkih staza kraj reke, ali i revitalizaciju napuštenih industrijskih objekata. Planira se novi kompleks na potezu od Toplane do Starog sajmišta, kao i sređivanje oblasti kao što su Marina Dorćol i Luka Beograd. Treba spomenuti i ostrvo Adu Međicu, koje bi, kada bi se na njemu rešili infrastrukturni problemi i izgradili ugostiteljski objekti, moglo privući turiste i biti zanimljivo za eko-turizam, edukacije, sport i rekreaciju.

Gondola za razgledanje grada

Mišljenja oko izgradnje panoramske gondole u Beogradu koja bi povezivala Ušće i Kalemegdan za sada su podeljena, tako da ovaj projekat još nije sasvim izvestan. Razgledanje grada iz ptičije perspektive svakako je autentičan i nezaboravan doživljaj, a sama gondola nesvakidašnje prevozno sredstvo koje bi turisti rado koristili. Da podsetimo, ovakve urbane žičare postoje u gradovima kao što su London, Njujork i Salcberg i sama izgradnja je povoljnija od gradnje metroa.

Druga opcija je grandiozni točak za panoramsko razgledanje grada po uzoru na čuveni London eye ili primer iz komšiluka – Budapest eye, veoma posećeni točak kakav postoji u Budimpešti na Eržebet skveru a koji deci i odraslima pruža nalet adrenalina i nezaboravan pogled na 65 metara visine.

Da se biciklom stigne brzo i lako

Vožnja na dva točka – brza, jeftina, efikasna, dobra za zdravlje i bez stvaranja zagađenja, odavno je popularizovana u mnogim evropskim gradovima tako da je postala deo svakodnevice i kulture življenja njihovih žitelja. Kod nas je situacija nešto drugačija. Naime, mali broj Beograđana opredeljuje se za bicikl.

Stranim turistima trebalo bi ponuditi obilaske grada biciklom i pružiti im mogućnost da na više mesta u gradu mogu da iznajme dvotočkaša. Uz to, potrebno je urediti mrežu biciklističkih staza i prostora za odlaganje bicikala tako da vožnja bude udobna i bez bojazni od motornih vozila, a parkiranje bezbedno. Turisti bi na taj način videli grad iz neke druge perspektive i imali mogućnost da obiđu mnogo više znamenitosti našeg glavnog grada izbegavajući saobraćajnu gužvu.

Srdačni ljudi, ukusna domaća hrana spremljena na tradicionalan način, istorijske znamenitosti i lud noćni provod nalaze se na spisku omiljenih karakteristika Beograda iz ugla turista. Radovi na sređivanju infrastrukture i inventivni urbanistički planovi svakako da imaju uticaja i na turizam u prestonici. Rasterećenje saobraćajnica i funkcionalniji javni prevoz, ali i smanjenje zagađenja takođe se odražavaju na privlačnost jednog grada turistima.

Osim navedenih projekata koji bi pospešili rezultate u broju poseta i noćenja, veliki potencijal leži i u kongresnom turizmu. Sve od navedenog podiglo bi kvalitet života u srpskoj prestonici za njene stanovnike, a pozitivne promene učinile bi i boravak turistima prijatnijim, pa bi se o našem gradu proneo dobar glas što bi Beogradu donelo višestruku korist.

(Lj. Bugarin)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

Školica sporta Fit Happy Kids

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble