Putovanje kroz Srbiju kolima ili autobusom - šta je bolja opcija? -
Putovanje krozu Srbiju, automobil, autobus

Putovanje kroz Srbiju kolima ili autobusom - šta je bolja opcija?

Putovanja po Srbiji definitivno su postala učestalija nego ikad, a turističke destinacije, kao i one manje urbane sredine, svakodnevno posećuju Srbi iz svih delova zemlje. Neki se najradije odlučuju na obilazak zemlje kolima, dok drugi radije biraju autobus.

Pandemija korona virusa je pokazala da su putnici sa sopstvenim kolima pravi srećnici, jer ne zavise od autobusa čije je saobraćanje stavljeno na pauzu u datom periodu. Međutim, situacija se vraća u normalnu i postavlja se pitanje - šta je isplativije?

I jedna i druga opcija imaju svoje prednosti i mane, a u narednim redovima ćemo objasniti u kojim situacijama bi trebalo da birate automobil, odnosno javni prevoz.

#1 Sa svojim autom sami određujete rutu i tempo putovanja

Svako putovanje automobilom, bilo da su u pitanju duže ili kraće destinacije, zahteva pregled vozila pre polaska na put. Mnogi turisti su, proveravajući stanje svog vozila, došli i to toga da se raspituju koja je najbolja opcija za otkup automobila, jer se pred samo putovanje pokazalo da automobil ne može da izdrži određene relacije. Zato, pre svega, obavite neophodne tehničke preglede, a onda isplanirajte rutu.

Prednost putovanja automobilom je u tome što sami pravite plan, počevši od toga koja je polazna tačka, gde pauzirate, šta obilazite usputno i na kraju krajeva, imate mogućnost da spontano tokom vožnje odlučite gde želite da predahnete.

Ukoliko imate određenu satnicu za check-in u nekom hotelu ili drugi vremenski raspored koji želite da ispoštujete, putujući automobilom možete maksimalno da mu se prilagodite, što vam autobus ili drugi sličan vid prevoza ne može uvek omogućiti.

#2 Putovanje autobusom vam pruža bezbrižnost

Ono što uvek ide u prilog putovanju autobusom, naročito ako je reč o agencijskom aranžmanu, jeste bezbrižnost putnika i mogućnost da se prepuste svim čarima puta dok neko drugi uređuje plan putovanja, vozi, organizuje aktivnosti i slično.

Najveća prednost u ovom slučaju je činjenica da ne morate da brinete o tome gde parkirati automobil ili kako ga obezbediti. Agencije koje organizuju turističke aranžmane po Srbiji obično sve unapred isplaniraju, tako da plan puta uključuje unapred predviđenje pauze na tačno definisanim lokacijama, čitav plan i program o čijoj organizaciji ne treba vi da razmišljate. Mnogi vozači znaju koliko traženje parkinga i briga o kolima ume da optereti, zbog čega se i oni sami neretko odlučuju za putovanje autobusom.

#3 Automobili pružaju veći komfor

Opet se vraćamo na prednosti putovanja automobilom. Kada putujete kolima, imate na raspolaganju sav komfor koji je potreban vama i vašim saputnicima. Vaši saputnici će naročito da uživaju, dok će vozači biti odgovorni za bezbednu vožnju. Ali iskusnim vozačima verovatno neće biti previše zamorno da voze po Srbiji, obzirom na to da koju god destinaciju za odmor odaberete, neće vam trebati više od nekoliko sati vožnje.

#4 Troškovi su niži sa autobusom

Ako uporedimo troškove putovanja autobusom i kolima, argumenti su na strani putovanja autobusom. Cene autobuskih karata su zasigurno mnogo niže od cene koju biste platili za gorivo, ali to samo pod uslovom da plaćate isključivo vožnju.

Ukoliko se ipak odlučite za agencijski aranžman koji obuhvata vožnju autobusom i niz drugih usluga kao što su smeštaj, hrana, izleti i slično, sam aranžman će vas vrlo često koštati više od goriva za takvo putovanja. Uzmite u obzir i to da uz plaćanje aranžmana obično dobijate čitav paket usluga neophodnih na putovanju, dok plaćanjem goriva za sopstveni automobil obezbeđujete samo vožnju.

Teško je odrediti koja opcija je bolja, jer sve zavisi od toga kakve su vaše preferencije, koju destinaciju posećujete i kakav je odnos ukupnih troškova. Činjenica je da i putovanje autobusom i putovanje kolima imaju svoje prednosti i mane, a na vama je da ih uporedite i donesete najbolju odluku za svoje putovanje po Srbiji.

(S. Stanković)

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com