Trenutni uslovi za ulazak u Grčku, moguće olakšice posle 14. maja?
uslovi za ulazak u grcku, putovanje u grcku

Trenutni uslovi za ulazak u Grčku, moguće olakšice posle 14. maja?
montekristo 0507


Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija saopštilo je da resorno ministarstvo u skladu sa Zajedničkom izjavom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Ministarstva turizma Republike Grčke o saradnji u periodu kovid-19 i posle kovid- 19 perioda, koja je potpisana u Beogradu 29. marta ove godine, prati epidemiološku situaciju u cilju zaštite stanovništva, ali i omogućavanja što lakšeg prelaska granice i turističke razmene između dve zemlje.

Zvanični početak letnje sezone u Grčkoj najavljen je za 14. maj, za kada je prilikom martovske posete Beogradu grčki ministar turizma Haris Teoharis, najavio da se može očekivati otvaranje graničnih prelaza sa Severnom Makedonijom, priznavanje antigenskih testova za decu stariju od 10 godina, kao i uvođenje takozvanih fast line punktova za prelazak granice vakcinisanih građana.

Do tog datuma (14. maja), Vlada Grčke omogućila je srpskim državljanima ulazak u Grčku sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata ili potvrdom o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana od dana ulaska u Grčku.

Kada su u pitanju najmlađi sugrađani, deca do 5 godina su oslobođena testiranja, odnosno ne moraju da poseduju negativan PCR test.

Ukoliko epidemiološka situacija u Grčkoj bude povoljnija, resorno ministarstvo očekuje da će u pogledu vrste testova i u pogledu starosne granice za decu biti uvedene olakšice nakon 14. maja, budući da turistička putovanja u Grčku najviše planiraju porodice sa malom decom za koju nije omogućena vakcinacija, te bi obaveza njihovog PCR testiranja predstavljala dodatno finansijsko opterećenje.

Takođe, putnici su u obavezi da najmanje 24 sata pre ulaska u Grčku popune PLF obrazac prijave koji mogu pronaći na sajtu www.travel.gov.gr i prezentuju ga pri ulasku u Grčku. U slučaju porodičnog putovanja, potrebno je popuniti jedan PLF formular za celu porodicu.

Sve navedene mere su na snazi do 14. maja, nakon čega Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije očekuje povoljniju epidemiološku situaciju u Grčkoj i mogućnost primene olakšica koje su ranije najavljene.

(rtv)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

Školica sporta Fit Happy Kids

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble