Turizam u Egiptu – Lepote u dolini Nila -
turizam, egipat, putopis, nil, najnovije vesti, turizam u Egiptu

Turizam u Egiptu – Lepote u dolini Nilamontekristo 0507


Od antičkih vremena do današnjih dana reka Nil predstavlja nepresušan izvor života za Egipćane. Pored toga šta je njegova plodna dolina oduvek bila pogodna za razvoj poljoprivrede, u 20. veku je u prvi plan izašao značaj reke Nil za egipatski turizam.

Turisti iz svih delova sveta dolaze u Egipat da vide uživo tekovine staroegipatske civilizacije i uživaju na plažama Crvenog mora. To putešestvije zemljom faraona i piramida skoro da je nezamislivo bez krstarenja rekom Nil i otkrivanja impozantnih hramova duž njegovih obala.

Zbog čega Nil igra tako značajnu ulogu za turizam Egipta? Koje sve znamenitosti leže u njegovoj dolini i koja mesta obavezno treba posetiti? Pročitajte.

Krstarenje Nilom – Iz Hurgade do Asuana i Kaira

Za turiste koji dolaze u Egipat na letovanje, Hurgada na obali Crvenog mora je najčešće odredište, i nije slučajno što predstavlja jedno od omiljenih i najposećenijih letovališta u Egiptu. Nekada malo ribarsko selo, a danas veliki grad svoju popularnost duguje plažama rajske lepote i neverovatnom klimom, sa 350 sunčanih dana godišnje.

Oni koji žele da se upoznaju sa istorijom drevnog Egipta i zavire u mistične tajne jedne od najstarijih svetskih civilizacija mogu iz Hurgade da odu na organizovan obilazak svih značajnijih istorijskih spomenika i hramova duž reke Nil. U odmaralištu se nalazi preko 100 luksuznih hotela, a većina njih u svojoj ponudi ima i organizovane ture sa transferom do Luksora, grada koji predstavlja polaznu tačku za krstarenje Nilom.

Možete izabrati da vaše krstarenje traje duže, te da krenete iz Luksora nizvodno ka Kairu i Aleksandriji, a onda uzvodno, Dolinom kraljeva sve do Asuana i Asuanske brane. Krstarenje Nilom je jedan od najboljih i najlepših načina da stignete do veličanstvenog hrama Abu Simbel, nedaleko od granice Egipta sa Sudanom.

Postoje i kraća krstarenja koja za polaznu tačku takođe imaju Luksor, ali brodići idu južno ka Asuanu i vraćaju se nazad, bez obilaska egipatske prestonice i Aleksandrije.

Mnogi turisti radije biraju uzbudljivo putovanje brodom nego vožnju minibusevima ili avionom da bi obišli znamenitosti. Većina je saglasna da je posmatranje živopisnog krajolika i života na obalama Nila sa palube jedna od glavnih turističkih atrakcija. S obzirom na visoke temperature, pogotovo u letnjim mesecima, ovo je idealan način da se obiđu sva arheološka nalazišta od značaja. Na ovaj način je turizam u Egiptu, uprkos vrućinama, živ skoro preko cele godine.

Šta morate posetiti u Egiptu?

Odakle god da započinjete svoje krstarenje Nilom, bilo da idete nizvodno ka Kairu ili pak uzvodno na jug, prema Asuanu, činjenica je da će ovo putovanje biti jedno od onih koja zavređuju epitete – životno i nezaboravno. Ovako se svakako mora opisati vanvremenska šetnja Dolinom kraljeva i prvi susret sa veličanstvenim hramovima kao što su Luksor i Karnak, Abu Simbel ili pak sa čuvenim piramidama.

Dolina kraljeva, Luksor i Karnak

Krstarenja Nilom uglavnom započinju u Luksoru, gradu koji je u drevnom Egiptu bio prestonički grad – Teba. Nasuprot antičkoj Tebi, gradu boga Amona, nalazi se Dolina kraljeva. Dolina nosi taj naziv zbog nekropola koje se ispod nje nalaze. Skoro pola milenijuma, od 16. do 11. veka pre nove ere ovde su sahranjivani egipatski faraoni. Tako se tu nalazi čuvena Tutankamonova grobnica, kao i večna počivališta Ramzesa i članova njegove porodice. Do današnjih dana otkrivene su 63 grobnice i odaje. Iako većina nije otvorena za posetioce, desetak je ipak moguće obići, uključujući i najpoznatiju grobnicu Tutankamona. Od 1979. godine čitavo arheološko nalazište je pod zaštitom UNESCO-a.

turizam, egipat, putopis

Ovde svakako treba obići i komplekse hramova Karnak i Luksor, kao i Muzej Luksor. Velelepna zdanja, prepoznatljiva po alejama sfingi i stubovima višim od 10, pa čak i 20 metara, razlog su zbog kog na hiljade turista godišnje dolazi da poseti ovo arheološko nalazište na Nilu.

Kairo i Velike piramide u Gizi

Glavni grad Egipta Kairo je uz Aleksandriju najsevernija tačka do koje putnici stižu krstareći Nilom. Živopisna egipatska prestonica je značajan kulturni i turistički centar, sa velikim brojem znamenitosti koje vredi posetiti. Pored nezaobilaznog Egipatskog muzeja, ovde se nalaze i Viseća crkva iz 3. veka, Vavilonsko utvrđenje iz 6. veka, kao i najstarija džamija na afričkom kontinentu – Amrova džamija iz 7. veka.

Bez sumnje, najpopularnija turistička atrakcija u Egiptu su čuvene Velike piramide u Gizi. Najveća je Keopsova piramida, a uz nju stoje i dve manje Kefrenova i Menkorova, kao i nekoliko manjih piramida kraljica. Naravno, tu je i čuvar piramida, veličanstvena Velika Sfinga. Piramide su simbol staroegipatske civilizacije i moći i jedno od sedam antičkih svetskih čuda. Nalaze se na zapadnoj obali Nila, na svega 20 kilometara udaljenosti od Kaira.

turizam, egipat, putopis

Aleksandrija

U antičkoj epohi Aleksandrija je bila poznata po najvećoj i najbogatijoj biblioteci toga doba, kao i po Svetioniku na Farosu, jednom od Sedam svetskih čuda. Drevni grad podigao je Aleksandar Makedonski u 4. veku pre nove ere, po kome je i grad i nazvan. Iako ovi spomenici nisu očuvani do današnjih dana, Aleksandrija ipak ima šta da ponudi savremenom posetiocu.

Neke od najvećih znamenitosti ovog prelepog mediteranskog grada su Tvrđava Kajt-bega iz 15. veka, koja se nalazi na mestu nekadašnjeg svetionika, zatim turistima posebno zanimljivo mesto El-Nebi Danijel, za koje se veruje da je grobnica Aleksandra Velikog. Tu je i Aleksandrijska patrijaršija, kao i Crkva Svetog Save.

Edfu

Ukoliko se od Luksora krene uzvodno Nilom, na zapadnoj obali se može videti jedan od najočuvanijih staroegipatskih hramova. U pitanju je hram Edfu, posvećen bogu Horusu i boginji Hator, izgrađen u periodu od 3. do 1. veka pre nove ere. Reljefi neverovatne lepote, natpisi na hijeroglifskom pismu zapanjuju turiste koji ovde dolaze iz svih krajeva sveta.

Kom Ombo i Asuan

Kada se nastavi krstarenje uz Nil, južno ka Asuanu, stiže se do veličanstvenog dvostrukog hrama Kom Ombo na istočnoj obali. Ovaj hram posvećen je bogu krokodilu Sobeku i bogu Horusu i poznat je po svojoj dvostrukoj simetričnoj strukturi – svetilišta za oba boga su identično uređena. Nažalost, za razliku od Edfua i Abu Simbela, Kom Ombo je pretrpeo brojna oštećenja u svojoj dugoj istoriji, kako zbog poplava tako i zbog erozije. Međutim, čak ni vekovi, ni vremenske prilike nisu uspeli da potpuno naruše lepotu ovog spomenika. Tako je i dalje jedno od obaveznih mesta za obilazak u dolini reke Nil.

Na nekih 40-ak kilometara južno od hrama Kom Ombo nalazi se grad Asuan i čuvena Asuanska brana. Odavde se svakodenvno organizuju izleti do jednog od najlepših staroegipatskih hramova – Abu Simbela.

Abu Simbel

Abu Simbel je upečatljivo arheološko nalazište iz 13. veka pre nove ere, koje je podigao slavni Ramzes II, jedan od najmoćnijih faraona. U pitanju je kompleks koji čine dva hrama kolosalnih razmera. Jedan, veći, Ramzes je podigao za sebe, a drugi manji za svoju kraljicu Nefertari. Egiptolozi procenjuju da su hramovi zidani više od 20 godina, a posebno interesantnu sudbinu doživeli su u 20. veku. Naime, zbog izgradnje Asuanske brane šezdesetih godina postojala je opasnost da vekovno nasleđe faraona bude zauvek izgubljeno u jezeru Naser. U misiju očuvanja ovog antičkog spomenika koju je predvodio UNESCO uključila se čitava međunarodna zajednica. Tako je u roku od pet godina, kamen po kamen, stub po stub, ceo kompleks preseljen na 65 metara viši nivo.

turizam, egipat, putopis

Nil – egipatska reka života

Krstarenje Nilom je neverovatno životno iskustvo, i to ne samo zbog toga što pruža mogućnost da vidite najznačajnije tekovine staroegipatske civilizacije. Sa palube broda moći ćete da uživate u neverovatnim pejzažima i da se „iz prvog reda“ uverite kako je i zašto Nil milenijumima unazad bio egipatska reka života.

Egipćanke čak i u današnje vreme na obalama peru odeću i posuđe, a o značaju za razvoj zemljoradnje ne treba posebno govoriti. Navodnjavanjem polja i njiva Nil je još u drevnom Egiptu stekao status svete i magične reke.

U savremenom dobu je skoro jednako cenjena, kako zbog uticaja na poljoprivredu, tako i zbog očiglednog uticaja na egipatski turizam. Premda se vode polemike oko toga da li je najveća reka na svetu, sasvim je sigurno da je reka Nil celom svojom dužinom najveća reka za Egipćane.

(S. Stanković)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.