UTAS i ANTAS: Sutra 4.000 turističkih radnika ostaje bez posla -
utas, antas, turizam

UTAS i ANTAS: Sutra 4.000 turističkih radnika ostaje bez poslamontekristo 0507

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) ponovo apeluju na resorno ministarstvo da hitno reši problem blokade rada turističkih agencija koja traje već mesec dana jer se na ovaj način samo povećavaju šanse da agencije masovno bankrotiraju i tako ostave putnike bez zamenskih putovanja.

- Pozivamo i osiguravajuće kuće da saopšte da li će isplaćivati štetu putnicima kojima ne budu realizovana zamenska putovanja jer većina agencija ne može da nastavi da radi u trenutnim uslovima. Polise od insolventnosti, koje su zakonski uslov za organizovanje putovanja, nisu ni ponuđene većini agencija tako da su nam faktički i dalje nedostupne. Osim toga, cene su nerealno visoke jer agencije sigurno neće ostvariti značajan promet uskoro.

Agencije čine sve što mogu kako bi opstali na tržištu i tako omogućili zamenska putovanja. Većina agencija je morala da otpusti dobar deo radnika ili će to uraditi uskoro, ali sva rezanja troškova su nedovoljna ako se ne omogući zakonit nastavak rada i prodaja turističkih aranžmana.

Procenjuje se da sutra, 1. novembra, oko 4.000 turističkih radnika ostaje bez posla. Udruženja su pravovremeno upozoravala na sve probleme i opasnosti, ali nadležni najčešće nisu odgovorili na dopise i apele. Resorno ministarstvo je, na kraju, donelo pravilnik bez učešća struke, I rešenje koje je potpuno neprimenjivo u praksi – bankarske garancije kao uslov za nastavak zakonitog poslovanja.

Sva udruženja turističkih agencija i vodiča Srbije zatražili su od nove ministastarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić hitan prijem kako bi ponovo ukazali na probleme i kako bi se pronašlo prihvatljivo rešenje za nastavak poslovanja turističkih agencija.

Trenutno zakonodavstvo i postupci osiguravajućih kuća favorizuju velike agencije umesto da omoguće slobodnu tržišnu utakmicu pod jednakim uslovima za sve učesnike. To ne možemo da dozvolimo jer bi se tako ugasile manje, uglavnom porodične, agencije koje decenijama čine stub sigurnog I pouzdanog putovanja u svojim lokalnim sredinama i ravnopravno doprinose budžetu Srbije, navodi se u saopštenju poslatom K-013 redakciji.

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

352X250

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti