Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website BUDUĆNOST JE STIGLA: Autobus Pantransporta uspešno obavio prvu vožnju bez vozača - | K-013 Portal

BUDUĆNOST JE STIGLA: Autobus Pantransporta uspešno obavio prvu vožnju bez vozača

pantransport, autobus bez vozaca, pancevo

Lokalni prevoznik Pantransport obavio je danas prvu javnu vožnju novim autobusom bez vozača, saznaju "Vesti sa teleksa".

Tehnologija koju su osmislili stručnjaci iz ovog preduzeća, omogućiće povećanje efikasnosti i sigurnosti vozila:

- Tačno u 10 sati, autobus na gradskoj liniji broj 4 obavio je prvu samostalnu vožnju u dužini od 50 metara. Nakon ovoga, stekli su se svi uslovi da se pusti u redovan saobraćaj. Vozilo ima senzore i kamere, saobraćaće šest puta dnevno od centra do Minela i prelaziće oko osam kilometara u jednoj turi, kaže Voja Savičić direktor saobraćaja u Pantransportu.

Vozilo izgleda kao uobičajeni gradski autobus. Dugo je 12 metara i može da primi do 60 putnika

- Koristeći veštačku inteligenciju, autobus u svakom trenutku zna gde se nalazi i šta se dešava oko njega, rekao je Savičić i dodao vozilo ima „interakciju“ sa semaforima koji takođe imaju senzore i ukazuju kada je crveno svetlo.

Savičić kaže da će i u narednom periodu raditi na osavremenjivanju voznog parka:

- Razvijamo rešenja za bezbednu interakciju putnika i autobusa. Želimo da ‘naučimo’ autobus kako da prepozna osobe i objekte. Kroz zvučnu „interakciju“ na određene ključne reči putnici će moći da promene muziku, uključe ili isključe klimu, opsuju konduktera preko razglasa a da se ne zna ko je to uradio, poruče sendvič i vodu pa čak i da ostave ljubavnu poruku nekom drugom putniku. Mi za sada ove napredne tehnologije testiramo i nadamo se da ćemo ih od prvog septembra uspešno implementirati u svim vozilima, zaključuje Savičić.

Gradska menadžerka Maja Vitman izrazila je zadovoljstvo što je Pančevo među prvima u svetu koji ima takvu vrstu autobusa, jer je autonomna vožnja veliki globalni trend.

- Autonomna vozila znatno će poboljšati dostupnost i povezanost našeg sistema javnog prevoza, posebno za starije, porodice s malom decom i manje mobilne stanovnike. Autobusi bez vozača uključivaće se u promet u satima najvećih saobraćajnih gužvi, rekla je Vitman.

-----------
inače... "Vesti sa teleksa" je rubrika koja se bavi parodijom na dešavanja u Pančevu. Tekstovi zbog kojih su mnogi plakali od smeha već se uveliko prepričavaju.. Vesti su zamišljene tako da kroz humor i satiru ukažu na određene probleme npr. funkcionisanje javnog prevoza, visoki računi za vodu, grejanje...



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.