Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website MIHAJLOVIĆ: Izgradnja kosmodroma u Pančevu od strateškog značaja - | K-013 Portal

MIHAJLOVIĆ: Izgradnja kosmodroma u Pančevu od strateškog značaja

Zorana Mihajlovic

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović potpisala je prilikom nedavne posete Pančevu sporazum sa predstavnicima grada o izgradnji kosmodroma na Jabučkom putu. 

Sporazum je upućen na ratifikaciju Skupštini grada, koja se održava 5. aprila, nakon čega će se pristupiti polaganju kamena temeljca. 

"Ovo je preduslov za bratimljenje Pančeva i grada Nabiru na planeti Ninurta", istakla je Mihajlović i dodaje da je ova investicja od straškog značaja kako za Pančevo tako i za Republiku Srbiju.

- Smatramo da Pančevo zaslužuje jedan objekat od stateškog značaja, kao što je izgradnja kosmodroma. Na taj način ćemo uspostaviti direktnu saradnju sa gradom Nabiru i otvaramo vrata potencijalnim investitorima koji će iskoristiti sve potencijalne „severne industrijske zone“, rekla je Mihajlović.

Gradska menadžerka Maja Vitman smatra da, pored navedenog, investicija ima i turistički značaj:

- Poznato je da je u Pančevu prvi međunarodni noćni let u svetu, na relaciji Pariz-Pančevo-Bukurešt ostvaren davne 1922 godine. Pančevo zaslužuje da postane prvi grad u regionu koji će imati kosmodrom. Verujemo da će ta investicija privući dosta turista koji će doprineti boljoj ekonomskoj situaciji u gradu – kazala je Vitman.

Kosmodrom Pancevo

Investicija izgradnje kosmodroma pančevce ća koštati 15 milijardi evra a sredstva biće obezbeđena rebalansom gradskog budžeta.

Ukoliko odbornici daju pozitivno mišljenje na ovaj sporazum, izgradnja kosmodroma bi trebalo da počne krajem 2219 godine.

 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.