VIDEO: U Hrvatskoj pao meteorit
meteor hrvatska

VIDEO: U Hrvatskoj pao meteorit

Hrvatski astronomski savez objavio da se između 13. i 14. avgusta na nebu iznad Rijeke pojavila vatrena kugla, vidljiva i na preko 500 km udaljenosti.

Navodi se da su vatrenu kuglu snimile kamere Hrvatske meteorske mreže iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana, ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije, Slovenije, pa čak i iz Praga, prenosi Novi list.

"U trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Meseca. Svoj svetli let vatrena kugla započela je u 4:05:18 po srednjeevropskom vremenu na visini od 92,7 kilometra uz ulaznu brzinu od 13 kilometara u sekundi da bi nakon više od osam sekundi završila na visini od 23,2 kilometra. Računanjem dinamike u zadnjoj tački svetlog leta procenjeno je da je preostalo oko 150 grama meteorita koji je pao negde u planinama jugoistočno od Rijeke na neprohodnom i opasnom terenu, pa se potraga za meteoritom neće organizovati", kazali su astronomi.

meteor hrvatska

Oni kažu da se to dogodilo već drugi put ove godine.

"Ovo je drugi slučaj opažanja pada meteorita od strane Hrvatske meteorske mreže ove godine, nadamo se da ćemo opažati i treći koji će biti povoljnijeg ishoda od prethodna dva", kaže koordinator meteorske mreže Damir Šegon.

(Index.hr)Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.