Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website VOX POPULI: Katastrofalno novo LED osvetljenje – bruka za grad - | K-013 Portal

VOX POPULI: Katastrofalno novo LED osvetljenje – bruka za grad

led osvetljenje pancevo

U toku je zamena uličnih svetiljki u našem gradu. Umesto natrijuma visokog pritiska, ugrađuju se svetiljke sa LED izvorima.

Hteo bih da Vam skrenem pažnju da su ugrađene neodgovarajuće LED svetiljke, sa malim osvetljajem za predmetne saobraćajnice.

Svetiljke koje se sklapaju od različitih proizvođača (npr. „Philips“ driver) obično imaju jeftinu optiku, čime im je i lošiji kvalitet. Optika je veoma bitna za LED izvore.

Kako se ugrađuju svetiljke manjih snaga od potrebnih, što se vidi na osnovu neogovarajućeg osvetljaja koje daju, imaće manju potrošnju električne energije i veću uštedu električne energije. Ispada da je cilj samo ušteda el. energije, a ne i propisan osvetljaj, što je poražavajuće.

Neki gradovi u Srbiji su takođe sklopili ugovore o privatnom partnerstvu, ali su ugradili svetiljke renomiranih proizvođača „Philips“, „Minel-Schreder“ i "Zumtobel".

U Nišu je 2018. godine otvorena fabrika „Zumtobel“, i svaka kupovina njihovih svetiljki je podsticaj za našu privredu.

Kako je već izabran isporučilac svetiljki, onda bi bilo neophodno da se propisno urade fotometrijski proračuni za svaki tip ulice, kako ne bi ispalo neozbiljno.

Možemo videti da u Prvomajskoj, Stevana Šupljikca, Karađorđevoj, Braće Jovanovića, Radomira Putnika, Žarka Zrenjanina... imamo niži osvetljaj, jer su nestručno izabrane svetiljke manjih snaga i lošijih karakteristika.

Nadamo se da postoji mogućnost da se dovede u red zamena svetiljki, jer ovo je veliki projekat, a ne bi voleli da naš grad postane primer loše urađenog osvetljenja.

Srdačan pozdrav,

I. D.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.