Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website VOX POPULI: Principi su i u Pančevu, volimo Partizan crno-bele boje - | K-013 Portal

VOX POPULI: Principi su i u Pančevu, volimo Partizan crno-bele boje

balon hala odbojka pancevo, balon hala sportski centar mladost, src mladost pancevo

Već mesecima pančevačka udruženja građana „Zeleni most“ i „Pančevo nije rupa“ pokušavaju da rasvetle pozadinu jednog poslovnog aranžmana sklopljenog pod blago rečeno problematičnim okolnostima.

Akteri ili bar eksponenti, sve jedno, su gradonačelnik Pančeva, Aleksandar Stevanović i Željko Tanasković, bivši odbojkaški reprezentativac, predsednik Odbojkaškog kluba Partizan i osnivač i vlasnik Sportskog odbojkaškog udruženja “Crno bele 011″ .Ništa manje važno nije činjenica da je tu i vlasnik dve agencije marketinške agencije, što i ne bi bilo ništa čudno da jedna od njih nije istovremeno i zvanična marketinška agencija OK “Partizan” čiji je on predsednik, kako to stoji na sajtu Odbojkaškog kluba “Partizan”.

No, ovde sukob interesa nije tema za analizu ali nije ni nešto što bi se kao indikativno odbacilo.

Ipak, o čemu se zapravo tu radi?

Da podsetimo, u pitanju je postavljanje montažne balon sale sa izgradnjom pripadajućim pratećim zidanim objektima na državnom zemljištu u Pančevu.I sve to regulisano ugovorom (navodno o poslovno-tehničkoj saradnji) zaključenim između, s jedne strane Grada Pančeva i JKP “Mladost” i s druge strane Sportskog odbojkaškog udruženja “Crno bele 011”, Beograd, koje zastupa, naravno Željko Tanasković.

Rok za konačno postavljanje montažnog objekta od 6 meseci isteći će u drugoj polovini septembra meseca, što će reći za koji dan a odavno započeti radovi su s pokretanjem pitanja legalnosti ovog poduhvata obustavljeni tako da nema šanse da objekat bude blagovremeno okončan u skladu sa datim građevinskim rešenjem. Sve će biti da je investitor, Željko Tanasković odustao i da će zemljište vratiti u pređašnje stanje i preda ga Gradu Pančevu i JKP “Mladost”. Ipak, ako znamo da živimo u zemlji Sorabiji, zar bi stvarno trebali da se vezujemo nekakvim prekluzivnim rokovima? Čemu to? Uvek se mogu iznaći dobri izgovori, oni pravi i ubedljivi da se dozvoli produženje, samo da se prašina slegne, da zlonamerna govorkanja utihnu, pa da se posao privede kraju na dobrobit zainteresovanih. Eto, ako treba ponovo će se pokrenuti priča o imenovanju pančevačke ulice imenom Maksa Brosea, Hitlerovog vernog sledbenika i saborca.

Ali da opet potsetimo.Lokalnoj samoupravi lojalni tzv. mediji ali i neki drugi preneli su vest da će iz saradnje Opštine Pančevo i Odbojkaškog kluba „Partizan“ za Pančevce i Pančevo proisteći nezamisliv benefit. Pančevo će biti upisano na mapi ne samo srpske već i evropske, pa i svetske odbojke kao novi centar koji će doprineti i razvoju turizma. Da je to tako, pozivali su se gradski oci na ocene kako Odbojkaškog saveza Srbije, tako i Olimpijskog komiteta Srbije. Te su ocene uneli i u sam ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji kao skup lepih želja ali bez realnog opisa imajući u vidu da je ovo teretni pravni posao koji bi za obe strane trebalo da utvrdi određene dugoročne obaveze kojima bi druga strana zadovoljila neke svoje ciljeve.

Ipak, o čemu se zapravo tu radi?

Odbojkaški klub „Partizan“ se krajem 2019. godine obratio Olimpijskom komitetu Srbije i Odbojkaškom savezu Srbije da im pruže podršku za izgradnju sportske hale. I naravno, ko bi se takvoj inicijativi suprotstavio? Naročito ako OK „Partizan“ i proslavljeni as, Željko Tanasković navedu da će se 5000 dečaka i devojčica uz takmičare u svim selekcijama na nivou grada Beograda vaspitavati u toj hali za čiju lokaciju i izgradnju traže podršku. Ruku na srce, u tom pismu nije stajalo gde bi bio izgrađen taj odbojkaški centar, ali iz svega je proisticala normalna pretpostavka da bi bio u Beogradu. Ko bi mogao da pretpostavi da bi od tog centra OK „Partizan“ iznenada (da li uopšte i da li iznenada?) odustao (ukoliko je uopšte i imamao bilo kakve namere?) a na njegovom mestu (gle čuda?) uskočio privatni klug Željka Tanaskovića „Crno bele 011“! Da li su Odbojkaški savez Srbije i Olimpijski komitet Srbije uopšte znali za mogući odustanak od projekta od strane OK „Partizana“? Da li su obavešteni o promeni lokacije i stupanju Željkovog privatnog kluba na pozornicu? I konačno, da li su znali da je njihovo pismo podrške dato jednom pravnom licu, odnosno jednom sportskom kolektivu (zlo)upotrebio drugi kolektiv? Da li je za to data saglasnost, izričita ili prećutna od stranbe OKS i OSS? Mi o tome ništa ne znamo.

241755847 560189418513630 539806856323753816 n

Naravno, Olimpijski komitet Srbije je s aspekta „razvoja olimpijskih sportova, njihove baze i stvaranja mogućnosti za obnavljanje neophodnih trenažnih procesa“ pruža podršku OK „Partizanu“. Odbojkaški savez Srbije je bio neuporedivo gorljiviji u tom smislu, verovatno i zbog upliva zaslužnog sportiste, Željka Tanaskovića .Bezrezervno je uz širu elaboraciju problema i istorijata odbojke u nas, izjavio da takođe bezrezervno podržava „inicijativu OK Partizan iz Beograda.Tim procesom dobijanja lokacije i izgradnje sportskog objekta kojim bi se dobio centar za razvoj i unapređenje odbojke i koji bi omogućio dalji razvoj i promociju ovog sporta pre svega u našoj zemlji.Naravno i u Evropi pa i šire, imajući u vidu poseban doprinos“ odbojci. I to je sve s ugla Odbojkaškog saveza Srbije bilo na mestu.

Ni Olimpijskom komitetu Srbije kao ni Odbojkaškom savezu Srbije nema se šta prigovoriti, zar ne.

Ipak, postoji ono neverovatno i izdajničko „ali“!

A u čemu se sastoji „ali“ ?

Dakle, da vidimo u čemu se sastoji to „ali“.

Normalno je bilo pretpostaviti da su pisma podrške ako ne projektu ono bar želji Odbojkaškog kluba „Partizan“ da se poprave uslovi za razvoj odbojke u nas ako ne zloupotrebljena, ono bar iskorišćena u pančevačkom slučaju oko priče koja je od odbojkaškog centra evropskog, ako ne i svetskog značaja spala na montažni balon u svojini, možda i sticajem okolnosti jednog od bivših reprezentativaca, Željka Tanaskovića.A eto Željko tanasković je , možda posve slučajno i predsednik OK „Partizan“ a kao zaljubljenik u taj prelepi sport i vlasnik odbojkaškog kluba „Crno-bele 011“, koji može ne za previše velike pare da se kupi na sajtu Alibaba.com.

Pa kada već postoje sumnje, posve je normalno da se proveri koliko su sumnje osnovane. Stoga nije ništa logičnije nego obratiti se Olimpijskom komitetu Srbije i Odbojkaškom savezu Srbije i od njih zadražiti odgovore na dva jednostavna pitanja i naravno, njihovo mišljenje o svemu tome nije na odmet.

I jednoj i drugoj organizaciji postavljena su istovetna pitanja;

.da li znaju da je gospodin Željko Tanasković, predsednik OK „Partizan“ sa ovlašćenjima predstavljanja i zastupanja kluba istovremeno i vlasnik i ovlašćeno lice Sportskog odbojkaškog kluba „Crno bele 011“

.i da je gospodin Željko Tanasković u svojstvu ovlašćenog lica Sportskog odbojkaškog kluba „Crno bele 011“ dostavio Gradu Pančevu pismo o namerama da u Pančevu izgradi i postavi sportsku balon salu i uz isto priložio pismo podrške koje je OK „Partizan“ dostavio OKS odnosno OSS?

I naravno, kakvo je njihovo mišljenje o tome?

Pismo sa pitanjima upućeno je krajem avgusta.

Neočekivano (a možda i ne?) ni Olimpijski komitet Srbije ni Odbojkaški savez Srbije nisu odgovorili.

Ćutanje obe uspešne i respektabilne nacionalne sportske organizacije jeste iznenađujuće. NJihovo ćutanje za nekog može biti rečitije nego bilo kakav pokušaj da se ograde ili možda čak i osude ovakav gest Željka Tanaskovića i njegovog Sportskog odbojkaškog kluba „Crno bele 011“.Ili možda da ga podrže, jer stvar je ugla s kojeg se problem posmatra,.Možda je upravo ta balon sala u okviru privatne inicijative u jednom još uvek tranzicionom društvu koje bar nominalno sebe predstavlja kao liberalno, predstavlja u ovom trenutku jedini prihvatljiv domet i prava mera. Doista, ako je nacionalni fudbalski stadion imerativ nad imperativima, sve ostalo moramo posmatrati u odnosu na takve prioritete.

241813027 551510999241566 7847655107555647117 n

Opet, možda se ime i prezime potpisnika upućenog pisma kao i interenet magazin čiji je saradnik, ovim organizacijama učinilo nebitnim i marginalnim, nedostojnim da na pitanja odgovore. Ili, hajde da ne budem zlonamerni, možda nisu imali vremena? Olimpijske igre u Tokiju upravo su završene, priprema i slanje paraolimpijaca nije mala obaveza, organizacija Evropskog prvenstva u odbojci za žene je velika obaveza, a tu je i slanje muške ekipe u Poljsku. Ko zna možda će odgovoriti, samo da se sete, ako se sete?! Opet, možda misle da će ovako, ukoliko nema odgovora kao i većina afera u Sorabiji i ovu pojesti neka sledeća a njih, bogu hvala, na ovim prostorima ima svakodnevno i na pretek.

Ali do tada, makar i ne bili maliciozni (kao što nismo) svašta nam može proći kroz glavu, kao i čitaocima.

U pitanju je ljubav ili…?

Ali, hajde da krenemo redom. Niko, pa ni autor ovih redova ne sumnja u ozbiljne i dobre namere OKS i OSS, jednom tako uspešnom sportu kao što je odbojkaški, potrebni su vrhunski uslovi da bi se zadržao u evropskom a naročito svetskom vrhu gde mu je i mesto. Odbojkaški centri su, verujemo preduslov za svaki seriozni rad sa sve većom bazom imajući u vidu sve veću popularnost odbojkaškog sporta koji je ujedno i olimpijski.

Pismo podrške Odbojkaškog saveza Srbije upućenom OK „Partizan“ nesumnjivo odražava nasušnu potrebu za takvim centrom. Sada, ne bi valjalo biti preterano sitničav i postavljati pitanje zašto upravo taj savez nije pokrenuo inicijativu za izgradnjom jenog takvog nacionalnog centra, kao što je svojevremeno bila pokrenuta inicijativa za izgradnju vaterpolo nacionalnog centra u Vrnjačkoj Banji (sada, to što je i taj centar zaboravljen i što je zakorovljen, nije predmet ovog članka) već je to verovatno inicijativa preduzetničkog duha Željka Tanaskovića, zaljubljenika u odbojku i hajde da budemo pozitivni, u još ponešto, što će reći u ono bez čega život i nije toliko moguć ili zanimljiv, kako za koga.

Ko zna, možda OK „Partizan“ nije imao snage da ovu inicijativu istera do kraja pa ju je preuzeo sam Željko Tanasković i rešio da je realizuje u skladu sa svojim mogućnostima. Možda Grad Beograd nije imao sluha pa je u krajnjoj liniji Željko Tanasković poput Don Kihota potražio druga rešenja? Možda bismo ipak morali prekoriti zamenika gradonačelnika Beograda što nije sagledao sve aspekte ovakve jedne grandiozne ideje. Da, bez obzira što je, to je bar svima jasno, motorna snaga silovitog razvoja Grada Beograda, naš zamenik gradonačelnika je ovaj put grdno pogrešio. Sva je sreća što Pančevo ima gradonačelnika kome to nije promaklo. Doduše ni sam gradonačelnik Beograda ne zaostaje za svojim zamenikom, imali smo prilike da se uverimo u njegove graditeljske ideje. Istina, kućice za ptice nisu sportski centar, nije ni gondola na Klaemegdanu ili milenijumsko popločavanje Trga Republike, ali svakako vredan hvale poduhvat ali u ovom slučaju nije bio izgleda informisan.

241729254 238753804925827 1974324933543364688 n

Možda je Željko Tanasković preko stanovitih ličnih ili možda klubskih, navijačkih veza naravno, jer ne smetnimo s uma mnogo je privrženika Sportskom društvu a naročito Fudbalskom klubu „Partizan“ iz Pančeva, ako ništa više ono bar iz „principa“, to su ljudi koji pregalački rade u pančevačkom javnom sektoru a preko vikenda bučno navijaju za svoje klubove, fudbalske, košarkaške, pa i odbojkaške (dobro, videli smo imaju oni i neke druge aktivnosti o kojima je govorio čak i sam Predsednik Republike Srbije i to ne retko, ali i to je za neku drugu priču), stupio u kontak sa pančevačkim gradonačelnikom, Aleksandrom Stevanovićem i sa njim postigao zajednički jezik glede opšteg dobra.

Neko će možda reći da se mnogo zakera na legalitetu i zakonitosti, na transparentnosti ili pak na demokratičnosti i reći: pa čoveče, zar ne živimo u distopijskom, postdemokratskom ali zato globalnom i neoliberalnom društvu u kojem svako sa puno entuzijazma i pozirtivnih, optimističnih pogleda treba da gradi svoju (a po potrebi i stepenu altruizma i kolektivnu) sreću, važna je optimistička namera čelnih ljudi Grada Pančeva da u svetloj budućnosti i za njihovu a možda i „za našu decu“ (kako to divno zvuči) obezbede svetlu sportsku budućnost pa makar Pančevo i ne postane evropski ili čak i širi (bez obzira šta im to značilo ali baš lepo zvuči) odbojkaški centar. Gradonačelnik Aleksandar Stevanović, pun optimizma, poput svog navrhvođe, bez obzira što Pančevo nema strategiju razvoja sporta; što JKP Mladost nema srednjoročni plan razvoja ali i što u okviru svojih godišnjih izvešta (za koje organi lokalne samouprave tvrde da ne poseduju, bar prema izveštaju koji su dostavili Povereniku za informacije od javnog značaja) nije vršilo analizu stepena korišćenja velike sportske hale i nema podataka o stepenu iskorišćenosti hale; što ni jedan organ pančevačke lokalne samouprave nije elaboratom ili na drugi stručan i analitičan način utvrdio da postoji opšti interes u sportu a u skladu sa Zakonom o sportu da se u Pančevu podigne još jedna sportska hala pa makar ona bila i u obliku balona jednostavno u svojoj imaginaciji stvorio je viziju budućnosti Pančeva u kojoj postavljanje montažno-demontažnog odbjekta na osnovu predmetnog ugovora a koji bi Pančevo postavljanjem ovog sportskog balona postao nacionalni, a bogami i evropski odbojkaški centar pa i šire što bi grad Pančevo iz istih stopa stavio na svetsku turističku mapu kao nezaobilazni centar, te je to sve odmah stavio i u Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji, doduše ne sa OK „Partizan“, al’ da li je to uopšte bitno kada je ljubav prema crno-beloj boji u pitanju gospodina gradonačelnika pančevačkog, a može biti da su mu još neke boje na srcu pa je zanemario iznenadni nestanak OK Partizana iz cele priče i supstictuciju Željkovim privatnim klubom. A možda je tu neko nekom poverovao samo na reč, jer reč je reč, a rečima se objašnjava svašta, pa i ono što nećemo nikada dokučiti. I baš zato, ne želi Aleksandar Stevanović da gubi vreme na trice i kučine, zašto bi gubio dragoceno vreme sa procedurama utvrđivanja svega onog što on i onako zna, pa time i procedurom donošena odluka nadležnih organa lokalne samouprave da se u konkretnom slučaju zaključenja ugovora o poslovnotehničkoj saradnji sa gospodinom Željkom Tanaskovićem ne primeni Zakon o javnim nabavkama.

A to kada se sve te blagodeti i divote realizuju, nije važno da li je neko (Željko Tanasković npr.) zloupotrebio OKS ili OSS jer altruizam neoliberalnog (ko to tamo reče profiterskog?) kapitalizma nema alternativu u zemlji poput Sorabije u kojoj (pored drugarstva) caruje i još ponešto, na primer korupcija ili sve ono što se od strane Evropske unije karakteriše kao razlozi zbog kojih se ova zemlja sve više udaljava od članstva u Evropskoj porodici nacija.

Poslao: Lebreht Gaspar



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.