fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

dogodilo se na danasnji dan

Dogodilo se na današnji dan - 2. septembar

1752 - Na osnovu odluke Parlamenta u Velikoj Britaniji i njenim kolonijama Julijanski kalendar zamenjen je Gregorijanskim. Drugi septembar bio je poslednji dan po Julijanskom kalendaru.

1807 - Britanska mornarica je bombardovala Kopenhagen da bi sprečila Napoleona Bonapartu da protiv Britanaca upotrebi dansku flotu.

1829 - Sklopljen je Jedrenski mir između Rusije i Otomanskog carstva, kojim su se Turci obavezali da Srbiji vrate šest nahija oslobođenih u Prvom srpskom ustanku i da priznaju autonomiju Grčke.

1838 - Rođena je havajska kraljica Liliuokalani, poslednji suveren Havaja, od 1891. do 1893, pre nego su ta pacifička ostrva 1898. anektirale SAD.

1866 - Na Kritu je izbila pobuna protiv Turaka i proglašeno je ukidanje turske vlasti i ujedinjenje sa Grčkom, ali je autonomija uspostavljena tek 1897. uz intervenciju evropskih sila. Londonskim sporazumom 1913. Krit je postao deo Grčke.

1872 - U Hagu je počeo Peti kongres Prve internacionale na kojem je odlučeno da se sedište Internacionale premesti u SAD gde su postojali uslovi za legalno delovanje. Zbog frakcijskih borbi, na konferenciji u Filadelfiji 15. jula 1876, doneta je odluka o raspuštanju te prve masovne međunarodne organizacije radničke klase, osnovane 1864. u Londonu.1898 - U bici kod Omdurmana anglo-egipatske trupe pod komandom Horacija Kičenera pobedile su vojsku mahdista, posle čega su Britanci zauzeli sve strateške ključne položaje u Sudanu.

1910 - Umro je francuski slikar Anri Ruso, zvan "Carinik", jedan od najpoznatijih slikara-naivaca. Njegovo slikarstvo postalo je cenjeno tek nakon njegove smrti, kada je nastala prava jagma za njegovim slikama koje su dospele u Luvr i druge velike svetske zbirke.

1930 - Avionom "Znak pitanja" francuski piloti Diedon Kost i Moris Belont završili su prvi neprekidni let između Evrope i SAD.

1937 - Umro je francuski istoričar i pedagog Pjer de Kuberten, inspirator i osnivač modernih Olimpijskih igara koje su prvi put održane u Atini 1896. Osnovao je Međunarodni olimpijski komitet, Olimpijski muzej i Olimpijski institut u Lozani.

1945 - Proglašena je Demokratska Republika Vijetnam sa predsednikom Ho Ši Minom.

1945 - Na palubi američkog ratnog broda "Misuri" u Tokijskom zalivu, Japanci su zvanično potpisali bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

1973 - Umro je britanski pisac Džon Ronald Ruel Tolkin, autor trilogije "Gospodar prstenova" i romana "Hobit".

1989 - Tokom demonstracija protiv aparthejda u Kejptaunu, u Južnoj Africi, policija je uhapsila više od 400 demonstranata.

1996 - Vlada Filipina potpisala je mirovni ugovor sa muslimanskim pobunjenicima, posle 24-godišnjeg građanskog rata na južnom ostrvu Mindanao, tokom kojeg je poginulo 125.000 ljudi.

1996 - Lideri tri opozicione partije: Srpskog pokreta obnove, Demokratske stranke i Građanskog saveza Srbije, potpisali su u Beogradu sporazum o formiranju koalicije "Zajedno" koja je pobedila na lokalnim izborima u novembru, čime je uzdrmana do tada neprikosnovena vlast Slobodana Miloševića.

2001 - Na Kipru je umro južnoafrički kardiolog Kristijan Bernar koji je 1967. izvršio prvo uspešno presađivanje srca.

2006 - Preminuo je pesnik Đerđ Faluđ, jedan od najznačajnijih ličnosti mađarske književnosti 20. veka. Svetsku slavu stekao je slobodnim prevodom pesama francuskog pesnika 15. veka Fransoa Vijona i autobiografijom "Moji lepi dani u paklu" koju je napisao 1960. godine. Njegova dela su decenijama bila zabranjena u Mađarskoj.

2007 - U Sarajevu je preminuo Safet Isović, jedan od najboljih izvođača sevdalinki svih vremena prema mišljenju većine muzičkih kritičara i poznavalaca izvornog narodnog melosa. Neki od njegovih najpoznatijih snimaka su "Đul Zulejha", "Djevojka sokolu zulum učinila", "Grana od bora, pala kraj mora", "Mujo kuje konja po Mjesecu", "Moj dilbere"...

2012 - Vladajuća stranka predsednika Žosea Eduarda doš Santoša, Narodni pokret za oslobođenje Angole (MPLA), osvojila je 74 odsto glasova na izborima u Angoli, koje je opozicija ocenila kao neregularne. Izbori u Angoli bili su drugi od završetka 27-ogodišnjeg građanskog rata (1975-2002) i treći od dobijanja nezavisnosti od Portugalije.

2013 - Umro je pisac naučne fantastike Frederik Pol čiji je roman "The Space Merchants" (Svemirski trgovci) uveo pojam 3D. Od niza romana koje je napisao najpoznatiji su "Kapija", "Reklamokratija" i "Čovek plus". Dobitnik je brojnih nagrada u svetu naučne fantastike.

2014 - Ubijen Stiven Džoel Sotlof, američki novinar kidnapovan 4. avgusta 2013. od džihadista ISIS-a. Stiven je pogubljen na isti način kao njegov kolega Džejms Foli dve nedelje ranije, sa snimkom pogubljenja objavljenim na specijalizovanom portalu za praćenje situacije o džihadistima.

2017 - Oko 60.000 ljudi, uglavnom pripadnika muslimanske manjine Rohindža, zbog sukoba na severozapadu Mjanmara napustilo je u toku nedelju dana ovu zemlju i pobeglo u Bangladeš.

(Beta)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.