fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

dogodilo se na danasnji dan

Dogodilo se na današnji dan - 22. jul

1739- Turci su porazili Austrijance kod Grocke i primorali ih da napuste Srbiju i Beograd. Beogradskim mirom 18. novembra 1739. Beograd i sve teritorije između Zapadne Morave i Dunava su posle 21 godine austrijske uprave ponovo pripojene Turskoj.

1784- Rođen je nemački astronom i matematičar Fridrih Vilhelm Besel, osnivač i prvi direktor Kenigsberške opservatorije, koji je izračunao putanju Halejeve komete i prvi utvrdio promenljivost kretanja Sirijusa i Prokijusa i zaključio da je reč o zvezdama dvojnicima. Na osnovu geodetskih proračuna izveo je nove podatke o obliku i dimenzijama Zemlje. Usavršio je i neke matematičke metode u astronomiji.

1812- U bici kod Salamanke u Španiji britanska vojska pod komandom feldmaršala Artura Velzlija Velingtona porazila je francuske snage kojima je komandovao maršal Ogist Marmon.

1888- Rođen je američki mikrobiolog Selman Ejbraham Vaksman, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1952. Nagradu je dobio za pronalazak streptomicina, prvog antibiotika koji uspešno suzbija tuberkulozu. Pronašao je i neomicin. Napisao je autobiografiju "Moj život sa mikrobima".

1898- Rođen je američki vajar Aleksander Sterling Kalder, negator klasičnog postupka. Njegove rane skulpture imaju karakter duhovitih igračaka, a u prve apstraktne konstrukcije ugrađivao je male motore koji su ih pokretali. Docnije tvorevine - "mobile" - pokretala su vazdušna strujanja. Njegov "mobil" ogromnih razmera postavljen je 1958. ispred palate UNESKO u Parizu. "Stabile" je fiksirao odnosom linija i ploha odmerenih proporcija. Bavio se i ilustracijama, scenografijom, primenjenom umetnošću.

1917- Aleksandar Kerenski je postao predsednik vlade Rusije. Položaj je izgubio zbacivanjem Privremene vlade 7. novembra 1917. (25. oktobra prema Julijanskom kalendaru, tada važećem u Rusiji), prvog dana Oktobarske revolucije. Iz Petrograda je pobegao automobilom američkog poslanstva i 1918. je emigrirao.

1933- Američki pilot Vili Post okončao je prvi samostalni let oko Zemlje, koju je preleteo za sedam dana, 18 časova i 49 minuta.

1934- Američkog pljačkaša banaka i ubicu, "državnog neprijatelja broj jedan" Džona Dilindžera, u Čikagu su posle 13 meseci potere ubili agenti Federalnog istražnog biroa.

1939- Rođena je Mildred Loving, prva crna žena čije je suprotstavljanje zabrani sklapanja međurasnog braka dovela do odluke Vrhovnog suda SAD o poništenju tog zakona. Mildred je, nakon niza hapšenja u njenoj rodnoj Virdžiniji, zbog međurasnog braka sklopljenog 1958, uputila pismo tadašnjem ministru pravde SAD Robertu Kenediju, čime je pokrenut proces koji je 12. juna 1967. doveo do jednoglasne odluke Vrhovnog suda kojom je zakon Virdžinije stavljen van snage. Tim putem poništeni su slični zakoni u još najmanje 16 američkih država.

1943- Savezničke snage su u Drugom svetskom ratu oslobodile italijanski grad Palermo na ostrvu Sicilija.

1944- U Lublinu je u Drugom svetskom ratu grupa poljskih političara, poslata iz Sovjetskog Saveza, formirala Komitet narodnog oslobođenja, koji je Moskva priznala kao privremenu poljsku vladu uprkos postojanju legalne vlade Poljske u Londonu.

1972- Sovjetska kosmička sonda "Venera 8" prva se meko spustila na površinu Venere s koje je 10 minuta emitovala podatke, pre nego što su sagoreli instrumenti.

1981- Turski terorista Mehmet Ali Agdža osuđen je na doživotnu robiju zbog pokušaja da ubije poglavara rimokatoličke crkve papu Jovana Pavla II 13. maja 1981.

1991- Predsedništvo SFRJ je na osnovu ustavnih ovlašćenja naredilo razoružanje i demobilizaciju svih paravojnih jedinica u Hrvatskoj. Ova naredba nije donela nikakve rezultate pošto je rukovodstvo Hrvatske na čelu sa Tuđmanom, uz prikrivenu saglasnost niza zapadnih zemalja, bilo odlučno da izdvoji Hrvatsku iz Jugoslavije svim sredstvima, što će izazvati građanski rat.

1992- Najveći kolumbijski krijumčar droge Pablo Eskobar pobegao je iz zatvora.

1994- Pozivajući se na ekonomsku krizu, predsednik Rafael Kaldera je suspendovao ustavna prava u Venecueli.

2000- U Pakistanu je zbačeni premijer Navaz Šarif osuđen na 14 godina teškog rada i sud mi je, prihvativši optužbu za korupciju, izrekao i zabranu bavljenja politikom 21 godinu.

2003- Američke trupe su u napadu na vilu u Mosulu na severu Iraka ubile Udaja i Kusaja, sinove bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina. Kusaj je bio šef iračkih specijalnih snaga bezbednosti i tajne policije, očevog ličnog obezbeđenja i Republikanske garde a Udaj komandant paramilitarnih elitnih jedinica Fedajina.

2005- Preminuo je Dragoš Kalajić, srpski slikar, publicista i literata. Diplomirao je u Rimu, na Akademiji lepih umetnosti. Bavio se slikarstvom, teorijom umetnosti, ali je posebno upamćen kao publicista i politički mislilac. U domenu likovnog, najvećim delom bio je hiperrealista. Uređivao je časopis "Delo", magazin "Duga" i bio dopisnik agencije Tanjug iz Rima. Kao urednik u izdavaštvu priredio je i objavio dela niza relevantnih autora, poput Plotina, Špenglera, De Ružmona, Julijana Apostate, Berđajeva, Šestova, Vajningera, Konrada Lorenca, Renea Genona, Julijusa Evole. Dela: "Mapa (anti)utopija", "Smak sveta", "Američko zlo", "Izdana Evropa", "Poslednji Evropljani", tv serijal "Ogledalo 20. veka".

2006- Izraelska armija je zauzela selo Marun al-Ras, na jugu Libana, ključno uporište Hezbolaha.

2011- U centru Osla i na ostrvu Utoja, tridesetak kilometara od centra Osla, dogodio se teroristički napad koji je izveo desni ekstremista Andres Brejvik. Ukupno je poginulo 77 osoba.

2016- Deset osoba je ubijeno, a 36 je povređeno u napadu u "Olimpia" tržnom centru u Minhenu. Napadač, 18-godišnjak iranskog porekla, izvršio je samoubistvo. Motivi napada nisu razjašnjeni.

2016- Japanska kompanija "Funai elektrik", poslednji proizvođač video rekordera, objavila je da će proizvesti poslednji komad ovog uređaja, čime on "odlazi u istoriju". "Funai" je počeo da proizvodi video rekordere 1983. i izvesno vreme je prodavao čak 15 miliona godišnje. VCR ili video rekorderi nastali su šezdesetih, a široka popularnost usledila je pošto je "Soni" napravio model pristupačan običnim građanima.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.