fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

dogodilo se na danasnji dan

Dogodilo se na današnji dan - 26. jul

1847 - Proglašena je nezavisnost Liberije, u koju su doseljavani oslobođeni američki crnci. Američko društvo za kolonizaciju tako je osnovalo državu čije ime je trebalo da simbolizuje zemlju slobodnih, a glavni grad Monrovija je dobio naziv po prezimenu predsednika SAD Džejmsa Monroa, koji je podržavao ovaj projekat. U tu zemlju deselilo se petnaestak hiljada Afroamerikanaca koji su dugo bili društvena elita.

1856 - Rođen je engleski pisac irskog porekla Džordž Bernard Šo, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1925. Bio je smeo satiričar i neobično duhovit literata. U oštrom ali šaljivom tonu prikazivao je protivrečnosti britanskog društva. Pisao je i na političke i ekonomske teme. Bio je poznat kao dobar govornik i takođe kao pozorišni i muzički kritičar. Dela: "Pigmalion", "Čovek i natčovek", "Vraćanje Metuzalemu", "Kuće udovičke", "Sveta Ivana", "Major Barbara", "Kandida", "Zanat gospođe Vorn", "Lekar u nedoumici", "Cezar i Kleopatra", zbirka "Tri pozorišna komada za puritance".

1858 - Lionel Rotšild je postao član Donjeg doma britanskog Parlamenta, čime je postao prvi pripadnik jevrejskog naroda kojem je to uspelo.

1894 - Rođen je engleski pisac Oldos Haksli, ironičan i duhovit, samosvojan posmatrač superiornog obrazovanja, skeptik. Dela: romani "Vrli novi svet", "Jalovo lišće", "Kontrapunkt života", "Posle mnogo leta", "Vreme mora da stane", zbirke pripovedaka "Mali Meksikanac", "Dve, ili tri gracije", eseji i studije "Zajedljivi Pilat", "Muzika u noći", "Večna filozofija", "Nauka, sloboda i mir".

1908 - Rođen je čileanski državnik Salvador Aljende Gosens, lekar psihijatar po profesiji, osnivač Socijalističke partije Čilea. Bio je uvereni marksista. Izabran je za predsednika na izborima u septembru 1970, ali je srušen i najverovatnije ubijen septembra 1973. Državni udar protiv njega izveo je general Augusto Pinoče, nesumnjivo pod uticajem SAD.

1909 - U Barseloni su velike radničke demonstracije prerasle u pobunu. Nemiri su bili izazvani odlukom španske vlade da pozove pod oružje nekoliko klasa rezervista. Okršaji vojske i radnika nazvani su kasnije "Krvava katalonska sedmica".

1922 - Rođen je američki filmski režiser Blejk Edvards, koji se najviše iskazao kao autor društvenih "crnih komedija", punih humora, cinizma i destrukcije. Filmovi: "Doručak kod Tifanija", "Eksperiment u teroru", "Šta si radio u ratu, tata?", "Pink panter", "Darling Lili", "Povratak Pink Pantera", "Viktor, Viktorija", "Čovek koji je voleo zene".

1928 - Rođen je američki filmski režiser Stenli Kjubrik, jedna od najosobenijih ličnosti svetskog filma. Namera mu je, po sopstvenim rečima, bilo stvaranje samo "konačnih dela" savršenih proizvoda. Filmovi: "2001: Odiseja u svemiru", "Paklena pomorandža", "Dr Strejndžlav", "Spartak", "Ubijanje", "Uzaludna pljačka", "Staze slave", "Lolita", "Beri Lindon", "Isijavanje", "Ful metal džekit", "Široko zatvorenih očiju".

1934 - Komunistička i Socijalistička partija sklopile su ugovor o zajedničkoj akciji protiv desnice u Francuskoj čime je obrazovan takozvani "Narodni front". Po uzoru na Francusku takve organizacije nastale su i u drugim zemljama Evrope, pa i u Kraljevini Jugoslaviji. Bila je to nova taktika Kominterne, komunističke internacionale, usmerena protiv ekstremne desnice ali umnogome i protiv građanskog društva.

1941 - Američki predsednik Frenklin Ruzvelt je "zamrznuo" svu japansku imovinu u SAD.

1943 - Rođen je engleski muzičar Mik Džeger, osnivač i pevač rok grupe "Rolingstouns".

1952 - Umrla je Eva "Evita" Peron, tada nesumnjivo najpopularnija ličnost u Argentini, 33-godišnja supruga predsednika Huana Perona.

1953 - Neuspešnim napadom gerilaca na kasarnu Monkada u gradu Santjago de Kuba, Fidel Kastro je započeo borbu protiv režima diktatora Fulhensija Batiste. Kastro je uhapšen i potom je emigrirao, ali je posle njegovog povratka u zemlju 1956. usledilo masovno pristupanje pobunjenicima, koji su na prelazu 1958. na 1959. preuzeli vlast.

1956 - Egipatski predsednik Gamal Abdel Naser nacionalizovao je Suecki kanal, do tada pod kontrolom zajedničke anglo-francuske kompanije. Obećano je finansijsko obeštećenje Britaniji, Francuskoj i SAD, ali to nije zadovoljilo London i Pariz pa je došlo do vojne intervencije.

1963 - U zemljotresu u Skoplju poginulo je više od hiljadu lica, preko 3.000 je povređeno a oko 200.000 je ostalo bez krova. Zemljotres je razorio tri četvrtine grada.

1965 - Maldivska ostrva u Indijskom okeanu, britanski protektorat od 1887. stekla su nezavisnost.

1984 - Umro je američki statističar Džordž Horas Galup, direktor i osnivač 1935. "Galupovog instituta" za ispitivanje javnog mnjenja. Ta privatna organizacija, koja se izdržava prodajom usluga, prva je počela da sistematski ispituje stavove pojedinaca ili grupa o raznim pitanjima političkog, ekonomskog i društvenog života, služeći se posebnim statističkim metodama zasnovanim na anketiranju.

1993 - Prilikom pada južnokorejskog putničkog aviona blizu Seula 66 lica je poginulo.

1995 - Peru i Ekvador su se sporazumeli o demilitarizovanoj zoni od oko 500 kvadratnih kilometara u pograničnom amazonskom području, okončavši međusobni jednomesečni rat.

2006 - Ministri spoljnih poslova okupljeni na konferenciji o libanskoj krizi u Rimu saglasili su se da je potrebno formirati međunarodne snage sa mandatom Ujedinjenih nacija kako bi se mir vratio u Liban.

2008 - U seriji eksplozija u gradu Ahmedabad, u indijskoj državi Gudžarat, poginulo je 49 osoba, a oko 150 je povređeno. Grupa koja sebe naziva "Indijski mudžahedini" preuzela je odgovornost za ovaj teroristički akt.

2016 - Islamski ekstremisti motivisani verskom mržnjom ubili su sveštenika Žaka Amela u mestu Sent Etjen de Ruv, Normandija, Francuska. 85-petogodišnji svestenik je zaklan, a ubice su bile sledbenici takozvane Islamske države.

2016 - Avion na solarni pogon "Solar impals 2" okončao je, uspešno, istorijski put oko sveta sletevši u Abu Dabi, čime je postao prvi avion koji je obleteo planetu bez kapi goriva. Avion je tokom leta oko sveta prešao 43.000 kilometara, isključivo na solarni pogon. Švajcarski istraživač i rukovodilac projekta "Solar impals" Bertran Pikar upravljao je letelicom tokom poslednje etape leta, 48 sati, od Kaira do Abu Dabija.

2020 - Preminuo je Miodrag Sibinović, istaknuti srpski slavista, lingvista, prevodilac, literata. Bio je profesor Filološkog fakulteta u Beogradu. Autor je dvadeset stručnih monografija i više stotina naučnih radova. Njegova knjiga "O prevođenju" dugo je bila osnovni udžbenik. Bio je vrlo plodan i kao prevodilac sa ruskog, beloruskog, ukrajinskog.

2020 - Preminula je Olivija de Hevilend, britansko američka glumica, znamenita po kultnom filmu "Prohujalo sa vihorom" iz 1939. Glumila je u brojnim ostvarenjima, njih pedesetak.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.