fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

milos crnjanski

Na današnji dan rođen Miloš Crnjanski

Na današnji dan 1893. godine rođen je srpski pisac Miloš Crnjanski, izuzetan stilista, jedna od najbitnijih pojava srpske književnosti uopšte.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Školovao se i u Beču i Parizu.

Osim književnog rada bavio se profesurom, žurnalistikom, a od 1928. zaposlen je u Pres birou vlade Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (docnije Jugoslavije). Većinom se nalazio pri diplomatskim predstavništvima na strani.

Drugi svetski rat ga je zatekao u Rimu, odakle se preko Lisabona zaputio u London.

Iz emigracije se vratio u otadžbinu 1965. U romanu "Seobe", čiji je prvi deo napisao 1929. a drugi 1962. opisivao je tragično rasejanje Srba na širokim prostorima Srednje Evrope i Južne Rusije. Delo je nastalo na realnim istorijskim osnovama. Njegova poetska ostvarenja smatraju se neprevaziđenim.

Ostala dela: romani "Dnevnik o Čarnojeviću", "Kap španske krvi", "Kod Hiperborejca", "Roman o Londonu", pesme "Lirika Itake", "Lament nad Beogradom", novela "Priča o muškom", drame "Maska", "Konak", "Nikola Tesla", putopisi "Ljubav u Toskani", "Knjiga o Nemačkoj", "Naša nebesa", "Naše plaže na Jadranu", "Boka Kotorska".

Po povratku u Beograd objavio je "Embahade".

Danas počiva u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a njegova lična biblioteka se danas čuva u piščevom legatu u Narodnoj biblioteci Srbije. U njegovu čast je ustanovljena i Nagrada Miloš Crnjanski koja se dodeljuje dvogodišnje počevši od 1981. godine, a po zaveštanju osnivača Zadužbine Miloša Crnjanskog, Vidosave Crnjanski, sa osnovnim ciljem da podstiče književno stvaralaštvo u Srbiji.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.