Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Da li znate zašto je većina automobila bele boje? - | K-013 Portal
većina automobila bele boje

Da li znate zašto je većina automobila bele boje?


Uprkos sve bogatijoj ponudi nijansi, kupci i dalje najčešće biraju belu boju automobila.

Ona prema podacima BASF-a (najveća hemijska kompanija na svetu) i dalje iznosi čak 29% u Evropi i Severnoj Americi, i čak 49% u Aziji.

Na drugom mestu je jednako „inspirativna“ siva boja s 20% udela u Evropi, dok je treća srebrna s 19%. Otprilike sličan odnos važi i u Americi, a tamošnja televizija CBS pokušala je da otkrije zašto je to tako.

Osnovni razlog ovakvog odabira je to što se radi o bojama koje „idu uz sve“, ne ističu se i nude se na gotovo svim modelima bez obzira o kojoj klasi govorimo.

Takođe, brojni kupci žele da do auta dođu što pre, a onda biraju vozila koja salon trenutno ima na lageru. A to su opet te iste neutralne boje.

Ima i izuzetaka. Tako CNBC naglašava da kupci električnih i ekoloških vozila uopšteno mnogo češće biraju plavu boju koja je postala zaštitni znak takvih vozila. U Evropi je čak 11% automobila plavo, a nudi se oko 160 različitih nijansi.

BASF je pak u svojim studijama uočio da su manji automobili češći u hromatskim bojama, dok su veliki i dalje crni, sivi ili beli. Utisak je, očigledno, da elegantnim modelima takve neutralne boje bolje pristaju. Takođe, premijum proizvođači su se i tu potrudili da ponude atraktivne nijanse, pa tako jedan nemački proizvođač za svoj top model nudi tri različite nijanse crne boje.

(Krstarica)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...