Francuski dečaci pronašli zlatne poluge vredne 80.000 evra -
pancevo, beograd, novi sad, vesti, poluge zlata, zlato

Francuski dečaci pronašli zlatne poluge vredne 80.000 evra

Dvojica francuskih dečaka pronašla su dve zlatne poluge vredne 80.000 evra, igrajući se u porodičnoj kući na selu tokom karantina zbog pandemije korona virusa.

Porodica desetogodišnjaka odlučila je da napusti Pariz odmah nakon što je francuska vlada uvela mere karantina i preselila se u porodičnu kuću u Vendomu, jugozapadno od glavnoga grada.

Dečaci su poželeli da u bašti naprave kućicu od granja, lišća i čaršava, pa im je otac rekao da uzmu stare bakine pokrivače iz ormana u sobi za goste, prenosi SeeBiz.

"Dok su iz ormana izvlačili pokrivače, iz njega su ispala dva prilično teška predmeta", ispričao je Filip Roijak, lokalni antikvar i kolekcionar za francusku BFMTV.

Dečacima neobični predmeti nisu bili zanimljivi pa su ih vratili u orman, ali kada su ocu ispričali šta se dogodilo, on ih je zamolio da mu donesu te neobične predmete, pomislivši da je reč o bakinim držačima za noževe.

Kad ih je bolje pogledao, nazvao je Roijaka i poslao mu fotografije, nakon čega mu je antikvar objasnio da je reč o dvema zlatnim polugama, od kojih je svaka teška jedan kilogram.

Obe su ponuđene na online aukciji Roijakove aukcijske kuće, a vrednost im je procijenjena na 40.000 evra po komadu.

Ustanovljeno je da ih je baka kupila 1967. i da imaju i sertifikat o kupovini.

"Cena zlata porasla je zbog pandemije korona virusa pa ćemo još malo pričekati da vrednost poluga još poraste. Mogli bi da dobiju barem 100.000 evra", procenio je Roijak.

Dečaci nisu bili spremni da se vrednog otkrića odreknu bez naknade, pa su im roditelji obećali da će u bašti izgraditi bazen.

(Tanjug)

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com