Jezikomanija: Imamo više alternativa -

Jezikomanija: Imamo više alternativa


U svakodnevnom govoru se često koriste reči koje su govornici negde čuli i prihvatili ih, a, u stvari, ne znaju šta one zaista znače.

Vremenom su te reči dobile neko svoje značenje... Da ne biste u ozbiljnom razgovoru zvučali kao neznalica dajemo vam objašnjenja za neke od tih reči.

Jedna od najčešćih grešaka je upotreba reči ALTERNATIVA u značenju „mogućnost”. Alternativa je JEDAN OD DVA moguća izbora, dakle, nepravilna je upotreba u konstrukcijama kao što je „imamo više alternativa”.

Isto tako se reč IGNORANT često pogrešno koristi u značenju „onaj koji ignoriše”, zato što je pravo značenje ove imenice - NEZNALICA.

Popularan izraz koji smo pokupili iz američkih serija i filmova jeste pridev ULTIMATIVAN. Obično kažemo da je nešto ultimativno veoma dobro, najbolje - iako ta reč zapravo znači ZADNjI, POSLEDNjI.

Dalje, kada sledeći put za nekoga poželite da kažete da je SUJETAN zato što se lako vređa kada ga kritikujete, prvo dobro razmislite. Sujeta znači „praznina, ispraznost”, pa je onda sujetna osoba ona koja je isprazna, ali se diči nečim što zapravo ne poseduje. Drugi sinonim za ispraznost je TAŠTINA.

EUFORIJA je, prema postojećim rečnicima, stanje u kojem bolesnik oseća prijatno, vedro raspoloženje, tako da je pogrešna upotreba ove reči u značenju „bes, uzbuđenje” i slično.

Nije lako s rečima...

(rtv)

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com