Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Na svetu postoje samo 4 boje pasoša, svaka ima posebno značenje - | K-013 Portal
boje pasosa, pasos

Na svetu postoje samo 4 boje pasoša, svaka ima posebno značenje


U svetu postoje svega četiri boje pasoša, crvena je najčešća a kakvo je značenje svakoj od njih?

Crvena

Nijanse crvene boje su najčešće za pasoš, a uglavnom ih biraju zemlje koje su bile komunističke, ili su to još uvek. Crvenu boju su izabrale zemlje poput Srbije, Slovenije, Kine, Rusije, Letonije, Rumunije, Poljske i Gruzije.

Sa druge strane, crvene boje su i pasoši skoro svih članica EU, osim Hrvatske.

Zanimljivo je da su zemlje zainteresovane za pridruživanje Evropskoj uniji, poput Turske, Severne Makedonije i Albanije, promenile boju svojih pasoša u crvenu.

Bolivija, Kolumbija, Ekvador i Peru su članovi Andske zajednice nacija, i oni takođe imaju pasoše tamno crvene boje.

Plava

Plava boja predstavlja „Novi svet“ kojem pripada 15 karipskih država. Plavu boju pasoša koriste i članovi trgovinske unije Merkosur. Od članica ove unije jedino stanovnici Venecuele još uvek imaju crvene pasoše.

Građani SAD plave pasoše koriste od 1976. godine.

Zelena

Zelene pasoše poseduje stanovništvo gotovo svih zemalja gde je islam dominantna religija, jer se smatra da je zelena bila omiljena boja Proroka Muhameda. Zeleni pasoš imaju i države Ekonomske zajednice država zapadne Afrike, kao što su Burkina Faso, Nigerija, Niger, Obala Slonovače i Senegal, piše Bright side.

Crna

Crnu boju koristi svega nekoliko zemalja. Od afričkih zemalja to su Bocvana, Zambijam Burundi, Gabon, angola, Čad, Kongo i Malavi, a osim njih, crnu boju pasoša koristi i Novi Zeland jer je u ovoj državi crna nacionalna boja.

(Krstarica)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...