Na Zemlji veća izolacija nego u svemiru -

Na Zemlji veća izolacija nego u svemiru

Pandemija novog virusa korona izmenila uobičajen protokol nakon sletanja na Zemlju. Endru Morgan, Džesika Meir i Oleg Skripočka bili su deo prve misije povratka na Zemlju od kako je Svetska zdravstvena organizacija u martu proglasila pandemiju novog virusa korona.

Morgan je su Međunarodnu svemirsku stanicu stigao u julu prošle godine, a Meir i Skripočka su mu se pridružili u septembru 2019. godine. Na Zemlju su sleteli 17. aprila 2020. godine.

NASA i Roskosmos obično uživo prikazuju sletanje kapsule na Zemlju, međutim, to se ovog puta nije desilo "zbog tehničkih ograničenja koja su povezana sa epidemiološkom situacijom".

Na snimcima i fotografijama koje su naknadno objavljene vidi se da je posadu dočekala ekipa koja je noseći maske za lice i rukavice, izvlačila posadu iz kapsule Sojuz MS-15.

"Molim vas, držite se na bezbednoj udaljenosti", mogao se čuti jedan član zemaljske posade kako govori drugom.

Trio je sleteo u Kazahstan, kao i prethodne posade, ali je pandemija primorala da se ostatak protokola izmeni. Posada neće leteti sa kazahstanskog aerodroma u Karagandi, kao i obično, jer je zatvoren. Umesto toga, Skripočka će poleteti iz kosmodroma Bajkonur, koji se koristi za lansiranje na Međunarodnu svemirsku stanicu, dok će Nasin dvojac poleteti iz grada Kizlorada, do kog imaju nekoliko sati vožnje.

Džesika Meir je za medije izjavila da će joj biti teško to što neće moći da se izgrli sa članovima porodice i prijateljima i da će joj trebati vremena da se snađe i navikne na socijalno distanciranje i nove okolnosti koje su je dočekale na Zemlji.

"Mislim da ću se na Zemlji osećati više izolovano nego u svemiru", rekla je Džesika Meir.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti