Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Najskuplji sir na svetu proizvodi se u Srbiji, kilogram košta čak 1.000 EUR - | K-013 Portal
najskuplji sir na svetu, srbija

Najskuplji sir na svetu proizvodi se u Srbiji, kilogram košta čak 1.000 EURNajskuplji sir na svetu pravi se od magarećeg mleka, a jedan kilogram se prodaje za, verovali ili ne- hiljadu evra.

Sve je počelo u Srbiji, u rezervatu prirode Zasavica kod Sremske Mitrovice, gde su nedavno počeli da proizvode ovaj neobičan sir, a način pripreme se nikome ne otkriva, prenosi Al Džazira Balkans.

Pravljenje sira od magarećeg mleka je dug i težak proces, što je verovatno jedan od razloga što sličnih primera nema u svetu.

Kako se pravi i po čemu je specifičan ovaj sir?

Za jedan kilogram sira potrebno je 25 litara magarećeg mleka, što je količina koja se može dobiti samo od jedne životinje za dve godine. U Zasavici se godišnje proizvede oko 100 kilograma sira.

O magarcima brine desetak ljudi, a životinje, kažu, nisu zahtevne. Hrane se senom, delovima kukuruza i vodom.

Proizvodi se pažljivo čuvaju u rezervatu, a među njima, pored sira, ima sapuna od magarećeg mleka, dnevne i noćne kreme, likera…

Kremovi su skuplji od sireva, a svi proizvodi se prave po porudžbini, uglavnom za kupce iz Velike Britanije i arapskog sveta.

Miropa Kunić, radnica u rezervatu, kaže da ove životinje, koje se muzu jednom dnevno, daju mnogo manje mleka od krava.

Receptura- ipak strogo čuvana tajna

Recept je strogo čuvana tajna, a poznato je samo da se magareće mleko meša sa kozjim da bi sir bio mekši.

Magareće mleko sadrži samo jedan odsto masti, bogato je vitaminima A, D i E, kalcijumom i omega-3 masnim kiselinama i sadrži 60 odsto više vitamina C od kravljeg mleka.

Pre nekoliko godina stigla je informacija da je za njega u Las Vegasu izdvojeno čak 3.000 dolara.

Kako se priča, srpski magareći sir iz Zasavice probali su i britanski princ Čarls i njegova supruga Kamila, a tragom te informacije pre nekoliko godina u rezervat kod Sremske Mitrovice stigao je i lični biograf britanske kraljevske porodice, za njim i ekipa BBC-ija.

Ovaj sir se u malim pakovanjima prodaje u svim zemljama sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.