Strumičko Rimsko kupatilo „Bansko“ jedno od retkih u Evropi (FOTO) -

Strumičko Rimsko kupatilo „Bansko“ jedno od retkih u Evropi (FOTO)


Strumičko Rimsko kupatilo „Bansko“ jedno od retkih u Evropi

Na oko 12 kilometara od Strumice (Makedonija), u podnožju planine Belasice, nalazi se Rimsko kupatilo Bansko.

Ovo kupatilo najverovatnije potiče iz III veka, iz vremena rimskog imperatora Karakala (211-217), koji je poznat po podizanju velikog broja termi širom imperije.

Rimsko kupatilo se nalazi na površini od 1000 m2 i do sada je otkriveno 11 prostorija. Sa istočne strane nalaze se prostorije sa plitkim, dok je sa zapadne strane prostorija sa dubokim bazenima. Zidovi su visine od 2 do 7 metara.

Nedaleko od njega nalazi se i izvorište „Parilo“ čiji je kapacitet 42 litre u sekundi. Temperatura vode je 72 stepena i ne menja se tokom godine što je dokaz da potiče sa velike dubine bez atmosferskih uticaja. Pored ovog postoji još nekoliko izvora ali sa mnogo manjom temperaturom.

Strumičko Rimsko kupatilo „Bansko“ jedno od retkih u Evropi

Objekat je otkriven 1978 godine pri kopanju temelja za hotel „Car Samoil“ koji se nalazi na 100 metara udaljenosti i u kome nalazi bazen sa termalnom vodom. Voda spada u grupu natrijum-sulfatnih koja u sebi sadrži retke minerale i pogodna je za reumatske probleme.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU OVDE

Kako doći do ove lokacije:

Bansko, Strumica (Makedonija), je od Pančeva udaljeno oko 530 kilometara. Ukoliko idete sopstvenim prevozom najbolje je ići preko Kovina i Smedereva, pa auto-putem do graničnog prelaza Preševo / Tabanovce. Nastaviti auto-putem i isključiti se kod Negotino, dalje putem preko mesta Udovo i Valandovo stići do Bansko.  Obratiti pažnju na moguća preusmeravanja zbog radova na auto-putu.

Ukoliko koristite autobuski saobraćaj na raspolaganju je linija Beograd – Skoplje odakle se preseda za Strumicu, a do Bansko se stiže linijskim taksijem (50 denara po osobi).

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com