Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vikipedija na srpskom jeziku - 18 godina postojanja - | K-013 Portal
wikipedia na srpskom

Vikipedija na srpskom jeziku - 18 godina postojanjaVikipedija na srpskom jeziku proslavila je večeras 18 godina postojanja.

Po broju članaka to je najveća južnoslovenska Vikipedija, dok na listi svih Vikipedija trenutno zauzima 21. mesto, rečeno je na obeležavanju punoletstva Vikipedije na srpskom jeziku, koje je održano onlajn putem.

U 2020. godini bilo je više od 619 miliona pregleda članaka i preko 422.000 izmena, a urednici i urednice Vikipedije na srpskom su samo tokom prošle godine napravili 24.000 članaka, od kojih su najposećeniji bili članci o tv noveli "Igra sudbine", Srbiji, seriji "Južni vetar"...

Vikipedija na srpskom jeziku trenutno ima skoro 642.850 članaka.

Članci su u početku bili pisani samo ćirilicom, a od 2006. godine uveden je softver koji je preslovljavao tekst sa ćirilice na latinicu i obrnuto, pa je i latinično pismo postalo ravnopravno.

Od samih početaka do danas uvedeno je mnogo novina kako bi korisnicima rad bio olakšan, pa je tako u 2020. godini uveden program mentorstva, napravljen novi stilski priručnik, a osvežen je i dizajn Trga.

U okviru obeležavanja 18 godina postojanja predstavljene su najznačajnije statistike sa Vikipedije na srpskom, tehničke novine, ali i akcije, maratoni i takmičenja koja su u planu, a koja značajno obogaćuju projekat.

Vikimedija Srbije je volonterska organizacija čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan nacin, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju. Kroz svoje projekte promoviše rad na Vikipediji i drugim Viki projektima.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.