Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Znate li šta je ORIJENTIRING? Pokreće i um i telo - | K-013 Portal
orjientiring

Znate li šta je ORIJENTIRING? Pokreće i um i teloVolite prirodu, uzbuđenje i rekreaciju? Onda je ovo idealan sport za vas. Ovaj sport odličan je za različite starosne grupe, a prevashodno je jako zdrav s obzirom da mu je teren priroda. Starosna granica takmičara seže od deset do šezdesetpet i više godina.

Orijentiring ili orijenting je sport gde takmičari treba da, uz pomoć karte i kompasa, za najkraće moguće vreme pronadju na terenu odredjeni broj kontrolnih tačaka (kontrola) i to onim redosledom kako je nacrtano na karti koju su prethodno dobili. Ovaj sport iziskuje logičke sposobnosti kao i poznavanje prirode jer je teren na kome se „igra“ nepoznat učesnicima. Takmičari moraju konstantno držati svoju koncentraciju jer kako staza odmiče potrebno je što brže donositi odlike koje mogu biti od presudnog značaja.

Cilj orijentiringa je pronalaženje kontrolnih mesta na kojima su postavljene tzv. prizme. U pitanju su metalni stalci visine oko 1 m oko kojih je platnena trostrana prizma u standardnim orijentiring bojama. Na vrhu stalka se nalazi perforator kojim takmičar na predviđenom mestu overava (perforira) svoj takmičarski karton. Poslednjih godina se u orijentiringu, kako u svetu tako i kod nas na većim takmičenjima, prešlo na elektronsko overavanje kontrola.

U slučaju da se na trci koristi taj (elektronski) sistem merenja, na vrhu stalka se nalazi stanica u koju takmičar overava svoj čip. Na svakoj prizmi (njenom stalku ili platnenoj prizmi) se nalazi njen broj koji takmičaru potvrđuje da je našao pravu kontrolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.