fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

10 razloga zašto čokoladu slobodno možete da jedete svaki dan

pancevo, beograd, novi sad

Čokolada ima lošu reputaciju zbog svoje slatkoće, ali i zbog toga što ima jako puno kalorija. Međutim mnoga istraživanja ukazuju na to da ima impresivan raspon zdravstvenih koristi, piše Independent.

Milioni ljudi grickaju čokoladu svaki dan, a prosečni Amerikanac pojede čak 4,5 kilograma čokolade godišnje. Iako se konzumacija čokolade često povezuje s gojaznošću, kvalitetna čokolada (koja sadrži najmanje 70 posto kakaa) je zapravo puna antioksidanasa i vitamina. Što znači da ukoliko se konzumira redovno i umereno možete imati i značajne zdravstvene beneficije.

To znači da dve do tri kockice kvalitetne čokolade dnevno donij ovih deset pogodnosti.

– Čokolada podiže raspoloženje jer sadrži triptofan koji pomaže u proizvodnji serotonina. Serotonin vas čini srećnim.

– Kakaao maslac koji se nalazi u čokoladi zapravo pokriva zube zaštitinim filmom koji može pomoći protiv nakupljanja plaka i bakterija.

– Osim toga istraživači su još 2012. godine otkrili da čokolada pomaže protoku krvi oko vaših vena. To zapravo znači da može sniziti krvni pritisak.

– Tamna čokolada prepuna je antioksidansa, vitamina, mikroelemenata i flavonoida. Oni poboljšavaju protok krvi u kožu, povećavaju gustinu i hidrataciju i pomažu u zaštiti od oštećenja od sunca.

– Osim toga kvalitetna čokolada može utoliti vašu želju za slatkim što će vas sprečiti da jedete slatkiše bogate nezdravim šećerima.

 – Naučnik Vil Klover tvrdi da će jedna mala kockica čokolade pre obroka pokrenuti hormone koji mozgu govore da ste siti, što pomaže sprečavanju prejedanja i grickanja.

– Prema studijama Medicinskog fakulteta na Harvardu, čokolada poboljšava protok krvi u mozak, a samim tim i kognitivnu funkciju.

– Takođe pomaže da bolje pamtite, posebno osobama starijim od 70 godina.

– Pomaže i kod smanjenja nivoa hormona stresa.

– Studija Društva za medicinu majke i fetusa iz 2016. godine pokazala je da konzumacija čokolade može biti korisna za pravilan rast i razvoj fetusa.

(Klix.ba)

Tags: ,

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.