fbpx
spustanje temperature, spustanje temperature prirodnim putem

5 prirodnih načina da spustite temperaturu

Ako vam je temperatura prešla 38,5°C, lekari preporučuju da popijete antipiretik, mirujete i redovno se hidrirate, a izlečenje i oporavak možete ubrzati dodatkom ovih prirodnih metoda

Normalna telesna temperatura menja se u toku dana: najniža je rano ujutro, između četiri i šest sati, a najviša predveče, između 18 i 20 časova. Ona bi trebalo da bude između 36,1 i 37,2 stepena, a kada pređe taj broj računa se da je povišena. Ukoliko je ona 37,8-38,2, osoba je febrilna, dok visoka febrilnost označava temperaturu iznad 39, a hiperpireksija iznad 41 stepen Celzijusa.

U slučaju da telesna temperatura premašuje 38,5°C, potrebno je primeniti antipiretike, odnosno lekove za snižavanje temperature, a postoje i fizičke metode poput kupanja u mlakoj vodi, koje se obično primenjuje oko pola sata nakon popijenog leka.

Uz to, od dodatne pomoći su, ali ne kao zamena za adekvatan lek, prirodni načini za borbu protiv visoke temperature, koji se često koriste širom sveta.

Povišen unos tečnosti neophodan je pri povišenoj temperaturi kako bi se ona regulisala i kako bi se izbacili mikroorganizmi, ali i da ne bi došlo do dehidratacije.

Ehinacea

Ova supermoćna biljka se među američkim urođeničkim stanovništvom dugo koristila kao prirodni lek, a nauka je potvrdila njeno snažno dejstvo. Istraživanje koje su sproveli stručnjaci Koledža u Pensilvaniji i čiji su rezultati 2000. godine objavljeni u Žurnalu alternativne i komplementarne medicine pokazalo je da ispijanje čaja od ehinacee pri prvom pojavljivanju simptoma može da ojača imuni sistem i dovede do bržeg oporavka.

Đumbir

Gotovo da nema preporuka za kućno lečenje, oporavak i jačanje organizma i snažan imunitet u kojima se ne pominje đumbir ― i ne bez razloga! On deluje brzo i veoma efikasno na raznim poljima, a pokazalo se i da njegovo antibakterijsko dejstvo blagotvorno utiče na kašalj, groznicu i druge simptome prehlade i gripa. Kao i ehinacea, obično se pije u obliku čaja.

Obloge

Od pomoći mogu da budu i mlake obloge, ali pripazite i na njuhovu temperaturu jer nije mudro da držite hladnu tkaninu. Nakon što se obloga zagreje, okrenite je na drugu, hladnu stranu ili je ponovo nakvasite mlakom vodom.

Krompir

Budući da krompir odlično upija toplotu, jedan je od najpopularnijih narodnih lekova za skidanje temperature širom sveta. Sve što je potrebno jeste da isečete krompir na deblje kriške, poređate ih po tabanima i obujete čarape, a potom držite tako najmanje pola sata.

Naravno, imajte na umu da su sve ovo dodatne tehnike koje vam mogu pomoći da se brže oporavite, a ne zamena za lek.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble