Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 6 saveta da pravilno izmerite pritisak - | K-013 Portal
kako pravilno izmeriti pritisak, merenje pritiska, pravilno merenje pritiska, merac pritiska

6 saveta da pravilno izmerite pritisak


Ako više puta zaredom izmerite pritisak i svaki put dobijete drugačiji broj, onda sigurno niste pravilno odradili svoj deo posla.

Evo šta je treba da uradite kako biste pravilno izmerili pritisak i uvek dobili prave brojke.

Prvo idite u toalet

Kada vam je puna bešika osećate se pomalo nervozno, cupkanje i često pomeranje nogu može da utiče na pritisak. Zbog pune bešike izmerena vrednost pritiska može da bude za 5-10 mmHg viša od prave.

Odmorite se

Potrebno je odmoriti bar pet na mestu na kojem planirate da izmerite pritisak, naravno to mesto treba da bude udobno poput fotelje ili troseda. Nemojte da pričate, da se uzbuđujete, niti da hodate – sve to podiže pritisak.

Pravilno sedenje

Morate da sednete na stolicu ili u fotelju koja vam je udobna. Osim toga, idealno bi bilo da imate podršku za ruke, leđa i noge.

Položaj ruke
Visoko zavrnite rukav na ruci na kojoj ćete meriti pritisak. Najbolje je ruku postaviti u nivo srca na sto. Prvi put izmerite pritisak na obe ruke i na kojoj se pokaže veća vrednost, na toj se ubuduće meri.

Mirujte dok proces traje

Tokom merenja nemojte pričati, niti se pomerati. Na rezultate može da utiče i blago uzbuđenje, pa zbog toga vrednost pritiska može da bude i nekoliko desetina mmHg viša od realne vrednosti.

Izbegavajte tople napitke

Pre merenja ne smete da pijete ni kafu i ni crni čaj, jer mogu da povise vrednosti, a pre merenja pritiska izbegavajte i energetska pića.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...