Alergije tokom trudnoće intenzivnije -
trudnoća, alergija

Alergije tokom trudnoće intenzivnijemontekristo 0507


Ako ste i pre trudnoće povremeno imali alergijske reakcije na polen, prašinu, dlake od životinja, možete očekivati da će se kijanje, svrab i crvenilo očiju javljati kao reakcija i tokom trudnoće, pa čak i postati izraženiji. Kod pojedinih žena će se desiti i po prvi put. Smatra se da je to potpuno normalno i očekivano tokom trudnoće, a evo i zašto.

Razlog zašto su reakcije na alergene pojačane ili se doživljavaju po prvi put se krije u hormonskim promenama u organizmu koje zatim utiču na imuni sistem koji reaguje većom osetljivošću nego pre trudnoće. Zato može da se desi da baš ovog leta prvi put imate reakcije na ambroziju, ili da prvi put imate reakciju na svog psa sa kojim živite godinama.

Dobra vest je da seu većini slučajeva alergijske reakcije smiruju nakon porođaja, a u potpunosti nestaju nakon dve sedmice od porođaja. S druge strane, ukoliko su se reakcije javile na samom početku trudnoće, a alergen koji ih izaziva je prisutan sve vreme, nije nimalo lako istrpeti ovo neprijatno stanje sve do porođaja. Osim kijanja, i svraba očiju, kože i usana, alergijska reakcija može biti praćena i glavoboljom i zapušenim nosem.

Šta da radite ako ste alergični na polen

Trenutno najzastupljeniji alergen na koji veliki broj ljudi ima reakciju je ambrozija. Ono što možete da preduzmete je da izbegavate izlazak napolje, ako to izaziva baš jaku alergijsku reakciju. Ako idete napolje koristite naočare koje u što većoj meri štite oči od kontakta sa alergenom. Kada se vratite kući, operite ruke i lice, i promenite odelo kako biste se oslobodili polena koji se nakupio tokom boravka napolju.

Srećom, vaša beba ni na koji način neće osetiti posledice tegoba koje vam donose alergije i bez obzira na njih možete imati zdravu trudnoću.

Konsultujte se svojim lekarom o adekvatnoj terapiji koja će vam pomoći da otklonite ili ublažite simptome alergija.

(Bebac.com)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.