Bajčetić: Ne koristite antibiotike na svoju ruku -
upotreba antibiotika, antibiotici

Bajčetić: Ne koristite antibiotike na svoju rukumontekristo 0507


Nacionalni korespodent pri SZO profesorka Milica Bajčetić rekla je da su rezultati istraživanja Svetske zdravstvene organizacije pokazali da je pandemija korona virusa ugrozila racionalnu upotrebu antibiotika.

Ona je, gostujući u Dnevniku RTS-a, navela da situacija što se tiče neracionalne potrošnje antibiotika nije sjajna ni u Srbiji.Prema njenim rečima, u periodu od pet godina, do 2019. bio je napravljen neki red koji je sada ugrožen tokom pandemije zbog popuštanja mera izdavanja antibiotika bez recepata.

"Zabrinjava činjenica da su od ukupnog broja izdatih antibiotika 52 odsto antiobiotici pod nadzorom. Rezultati istraživanja SZO su pomogli da označimo probleme i krenuli smo da sprovodimo edukacije sa lekarima", rekla je Bajčetić i apelovala na građane da se antibiotici nikako ne uzimaju na svoju ruku.

Navodi kao zabrinjavajući primer da je Azitromicin izbio na prvo mesto korišćenih antibiotika, a da su do pandemije to tradicionalno bili lekovi na bazi Penicilina. Profesorka je za RTS objasnila da je ZSO napravili klasifikaciju lekova, koji se dele na lekove prvog izbora i lekove pod nadzorom, koji se koriste samo u slučaju kada prva grupa lekova nema efekta.

"Iz ove pandemije ako smo nešto naučili je kako je imati bolest, a nemati lek za tu bolest", kaže Bajčetić i dodaje da ono što smo uspeli da smanjimo upotrebu antibiotika poslednjih godina sada može da nas vrati na staro.

Najveća opasnost je, kako je istakla, stvaranje rezistencije na te lekove, odnosno antibiotici neće delovati kada su potrebni.

"Svaki student farmacije i medicine zna da antibiotici deluju na bakterijske infekcije, ali ne deluju na viruse i alergije", rekla je Bajčetić.

(RTS)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.