Banane su hranjive i lekovite -

Banane su hranjive i lekovite


pancevo, beograd, novi sad

Nutricionistički gledano, banana je energetska bomba. Najpoznatije su žute banane, koje mnogima menjaju obroke ili nadopunjuju ishranu..

Banane su jedne od danas najjeftinijih i najdostupnijih namirnica, koje zahvaljujući fruktozi prednjače u svojoj nutricionističkoj vrednosti. Ugodnog su ukusa i smatra se da poseduju lekovita svojstva i da ublažavaju simptome mnogih bolesti. Banane obiluju hranjivim materijama, mineralima, vitaminima A, B6 i C, sadrže fosfor, mangan, magnezijum, kalijum i folnu kiselinu. Upravo zbog toga, mnogi je krive za višak kalorija i nastoje izbegavati.

Naučnici posebnu pažnju usmeravaju na jedenje zrelih banana. Naime, nedovoljno zrele banane u svom razvojnom stadijumu sadrže belančevinu koja, prema istraživanjima, suzbija delovanje enzima odgovornih za razlaganje skroba u organizmu, a proizvode ga žlezde slinovnice u ustima i gušterača. Belančevina nestaje u daljnjem sazrevanju. Zbog veće količine vitamina B, koji povoljno deluje na živčani sistem, a i vrste proteina koje sadrže, tokom varenja nastaje serotonin, pa banane deluju opuštajuće i ublažavaju stanje depresije. Koru mnogi koriste za smirivanje kože nakon uboda i iritacije kože. Sušene banane ne gube puno na vrednosti. Uz tečnost, moguć je gubitak manje količine vitamina A i C, no ostale materije su još koncentrisanije nego u svežem plodu. Korisne za metabolizam, pomažu proizvodnju hemoglobina.

Banane poboljšavaju stanje kod opstipacije. Stimulišu proizvodnju hemoglobina. Povećavaju snagu mišića i rada metabolizma.

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com