Boravak u vodi brzo oporavlja imuni sistem -
bazen, imuni sistem, boravak u bazenu, lifestyle, magazin

Boravak u vodi brzo oporavlja imuni sistemmontekristo 0507


Dobro raspoloženje kroz relaksaciju od stresne svakodnevice i aktivan životni stil su neprocenjivo važni za psiho-fizičko blagostanje našeg organizma, bezmalo koliko i zdrav imuni sistem. Fizička aktivnost ljudskog tela od 60 do 120 minuta dnevno je idealna. Međutim, ono što bi u modernom vremenu bilo sasvim dovoljno jeste i 30 minuta treninga svaki dan.

Mnogi su načini da se očuva imuni sistem čoveka u top-formi , pogotovo u vreme pandemije. Plivanje je sport ili trening koji može igrati veliku ulogu u tom zadatku.

Stručnjaci se nedvosmisleno slažu da plivanje deluje na celo telo tako što:

- ubrzava rad srca bez stresa

- tonira mišiće

- povećava snagu i izdržljivost

- kondicionira srce i pluća.

S obzirom na to da veliki broj virusa napada upravo pluća, korisno je znati koliko je plivanje dobro za respiratorni sistem. Studija sa američkog univerziteta u Masačusetsu iz 2016. godine, nedvosmisleno je potvrdila očekivanja da osobe koje redovno plivaju, imaju pluća jača od ostalih sportista.

Redukovanje stresa jedna je od najvažnijih stvari koje treba uraditi kako bi ojačali imuni sistem. Plivanje samo 30 minuta, tri puta nedeljno, može sniziti nivo stresa, poboljšati raspoloženje, smanjiti učestalost depresije i anksioznosti i poboljšati san. Nežno istezanje mišića, ritmičko ponavljanje pokreta i udara kao i duboko disanje, meditativnog su karaktera pa smanjuju nivo stresa. Smanjeno lučenje hormona stresa, povećava broj imunoloških ćelija i antitela, koji se bore protiv infekcije, poboljšavajući našu otpornost na bolest.

Kada se udruže fizičke i mentalne prednosti plivanja, potpuno je siguran pozitivni uticaj na imuni sistem.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.